Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Matěj (14) s leukemií hledá dárce kostní dřeně: 302 lidí mu dalo naději!

Autor: Helena Lacinová - 
23. dubna 2018
20:54

Tomu, kdo stůně, nepomůže sladká vůně, ale čin! To platí pro osud Matěje Kučery. Je to »sedmák «, který miluje fotbal a chce žít jako ostatní kluci. Jenže má leukemii. Spásou je nalezení vhodného dárce kostní dřeně. Na výzvu přijelo 352 lidí, aby mu pomohlo!

Spořice u Chomutova se tak staly svědky rekordu: na jednom místě si nechalo odebrat krev a zaregistrovalo se mezi dárce kostní dřeně 302 lidí! „A to padesát jsme jich museli odmítnout kvůli zdravotním důvodům. Máme všichni obrovskou radost, čím více lidí, tím větší naděje pro Matěje a podobně nemocné,“ řekla Gabriela Hošková (42), koordinátorka registru dárců pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Akci za podpory obce a s pomocí sociálních sítí uspořádal Stanislav Duchek (34) ze Spořic. „Když jsem volal do Ikemu, řekli mi, že přijedou, když zajistím alespoň padesát lidí. Takovou solidaritu jsem nečekal,“ podotkl. Příběh nemocného mladého fotbalisty z Miletína ve východních Čechách ho zaujal, když na internetu narazil na výzvu Matějova táty Jana (44). A zavolal mu s nabídkou pomoci.

Matějův otec vzpomíná na chvíli, kdy v říjnu 2016 odvezl syna na odběr krve kvůli podezření na chřipku a dozvěděl se, že jde o leukemii, jako na nejhorší ve svém životě. Od rozvodu má chlapce ve vlastní péči a obětavě ho vozí na lékařská vyšetření do nemocnice v Hradci Králové, nebo do pražské nemocnice Motol. „Chtěl bych všem příchozím moc poděkovat. A budeme společně doufat, že se mezi dárci objeví vhodný pro Matěje. Případně budeme hledat dál,“ nevzdává se Matějův otec.

„Řekl bych, že se nyní cítím nejlépe za celou dobu, od toho, co mi leukemii zjistili,“ řekl Blesku Matěj a pokračoval, že je rád, že může chodit do školy. „Někdy s rouškou, ale nemusím být doma. S klukama si jdu občas zakopat, ale nemůžu to přehánět. Nesmím se fyzicky namáhat,“ vylíčil zodpovědně Matěj. Věří, že bude mít štěstí a nemoci se zbaví. Doktoři ho zatím léky drží ve stabilizovaném stavu. Den ve Spořicích korunoval nelíčenou radostí, když od Stanislava Duchka převzal dárek od sponzorů, a to třídenní letecký výlet do Barcelony a lístky na zápas oblíbeného klubu.

VIDEO: Matěj Kučera leukemie Spořice

Zobrazit celou diskusi