Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Manželovy dluhy připravily mámu se synem o dům: Musím dožít v maringotce!

Autor: Slávka Červená - 
22. dubna 2018
05:00

  O co hlouběji člověk spadne, o to výš vyskočí, říká se. Olga Suchánská (53) se synem Radkem (14) ale dodávají: Už aby to bylo! Osud v podobě manželových dluhů je totiž připravil o dům. Čeká je maringotka a beznaděj.

Velký dům v Komně na Uherskohradišťsku si manželé koupili v roce 2000. „Byli jsme rádi. Máme šest dětí, které se teď ale už rozprchly. Zůstala jsem se synem, protože muž s námi nežije. V roce 2005 jsem požádala o rozvod, ale kvůli dětem nás tehdy nerozvedli,“ řekla Blesku Olga. Na opravy domu si manželé vzali půjčku. Tu splatili, ale muž si prý vzal další, přišel o práci a nestíhal splácet. „Vše se vyhrotilo tak, že o dům a velké pozemky jsme přišli v insolvenci. Prosila jsem všechny možné instituce o pomoc, jen abych dům zachránila. Marně,“ konstatovala smutně.

Stavení má již novou majitelku. Ta chce, aby se Suchánští vystěhovali. „Odpojila mi elektřinu i vodu. V domě zatím žijeme ve dvou místnostech. Naštěstí část pozemku za domem patří dceři. Tam máme maringotku,“ líčila Olga situaci. Vodu vozí v kanystrech, svítí solárními lampami a mobil a rádio nabíjí pomocí autobaterie. Vaří na malém plynovém vařiči. „Nejhůře to snáší syn, který si nemůže pustit ani televizi a ve škole se mu posmívají,“ dodala.

O sociální dávky nežádala. „Nedosáhla bych na ně. Manžel dělal u policie a má výsluhu. Rozvod zatím není možný, insolvence není ukončena a soudy běží. Na kluka mi platí tisícovku. Žiju, jak se dá...Kdyby nebylo syna, skončila bych to,“ svěřila se žena, která má potíže se zdravím a nedávno si vyřídila zdravotní znevýhodnění. V květnu má začít pracovat v chráněné dílně v Bojkovicích.

„Nabízeli jsme jí minibyteček, ale odmítla, že by se jí tam nevešly její věci,“ sdělila Blesku starostka Komni Jana Křižková. „Zvykla jsem si tu a do azyláku nepůjdu. Všude chtějí nájem. Tady máme přírodu, sluníčko. Kdyby se tak podařilo přivést elektřinu nebo se našel někdo osamělý v Bojkovicích, kdo by zdarma poskytl v domku místnost a já bych za to se vším pomáhala,“ vyjádřila přání.

VIDEO: Studio Blesk - Exekuce

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lubos Zisko ( 22. dubna 2018 19:48 )

 Toho Radka ľutujem takúto budúcnosť si nezaslúži. Ale tú ženskú nenávidím a podľa mňa je to krkavčia mater keď pripravila svojmu synovi takúto budúcnosť! Je to kráva a toho Radka si nezaslúži!

peterwilliams ( 22. dubna 2018 18:49 )

russo anka to je presne!

peterwilliams ( 22. dubna 2018 18:45 )

sores

peterwilliams ( 22. dubna 2018 18:42 )

a kam jako chodi srath?? jdi makat ty nano do pronajmu se ti nechce co ?platit najem!!

peterwilliams ( 22. dubna 2018 18:39 )

no co by chtěla ještě a zadarmo ???k ra v a jedna ...snad si nemysli ze ji tu budou posilat prachy !!!

Zobrazit celou diskusi