Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Syn amerického vojáka pátral po dívce z fotky z osvobození: Za Blaženou (92) se vydá v květnu

Autor: dce - 
11. dubna 2018
18:33

Paulu Huffmanovi bylo teprve 18, když stal jedním z Američanů, kteří v roce 1945 osvobodili Československo. S tankem dojeli až do Blatné a s Čechy slavili vítězství. Paul se vyfotil i s místní dívkou a malým chlapcem. Jeho syn Jerry po Paulově smrti začal po záhadné Češce v pruhovaných šatech pátrat. S pomocí blatenského zpravodaje se ji podařilo najít – Jerry se do Blatné vydá v květnu, aby se s nyní dvaadevadesátiletou Blaženou setkal.

Fotografie mladého amerického vojáka s dívkou a malým chlapcem působí šťastně – trojice se totiž má proč radovat. Před několika hodinami skončila válka a oni si konečně mohli oddechnout – dnes už nikdo nezemře.

„Můj tatínek, Paul Huffman, byl americký voják, byl v Blatné v den, kdy se jeho skupina dozvěděla, že válka konečně skončila. Byl stále ještě mladý (náctiletý), z malého městečka v Indianě a byl vděčný, že je naživu,“ napsal Paulův syn Jerry blatenské starostce Kateřině Malečkové.

Jeho otec před nedávnem zemřel a Jerry při úklidu narazil na zašlou fotografii z války. „Mé vzpomínky jsou stále plné jeho vyprávění o tom, jak laskaví byli lidé v Blatné a jak pěkně se o něj a o jeho kolegy vojáky starali. Také s úžasem vyprávěl, jak měl někdo schovanou obrovskou americkou vlajku a pyšně ji vyvěsil v ten den. Nejen že byl potěšen, že vidí vlajku, ale byl ohromen, jak ji mohl mít někdo schovanou během války,“ uvedl v dopise, který byl otištěn v Blatenských listech začátkem března.

Starostku – a potažmo i místní obyvatele – požádal o laskavost. Chtěl zjistit, jestli může dívku v pruhovaných šatech z fotografie někdo identifikovat. „Byl pryč již mnoho let, ale ve spleti životních vzpomínek měl vždy pro Blatnou slabé místo. Vím, že je to dlouhá doba, jestli lidé na fotografii jsou stále živi (nebo pravděpodobně jejich rodiny?), ale pokud by byl někdo, kdo by je mohl identifikovat a dát jim vědět, že jejich laskavost zůstala s mým otcem celý jeho život, byl bych navždy vděčný.“

Ženu se krátce nato skutečně podařilo najít – jde o Blaženu Hrabětovou. Dnes je jí už 92 let a stále žije v obci poblíž Blatné. Starostka Jerryho pozvala na oslavy dne osvobození v květnu. Jerry si ale cestu nemůže dovolit, proto založil crowfundingovou stránku, kde prosí o pomoc. Na cestu pro sebe i syna potřebují 5000 $ (v přepočtu 100 000 korun). 


Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově. Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově. | Blesk

PRÁVĚ V PRODEJI! KNÍŽKA Z EDICE BLESKU ZRADA V MNICHOVĚ. KUPUJTE NA STÁNCÍCH NEBO OBJEDNÁVEJTE PŘES SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

ZRADAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: ZRADAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz.

pajato73 ( 12. dubna 2018 07:57 )

5.000 $ na cestu z Ameriky do CR za dve osoby????

Zobrazit celou diskusi