Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muže vychovávali do 19 let vlci. „Mauglí“ se k nim chce vrátit, lidé ho znechutili

Autor: nkov - 
7. dubna 2018
14:30

Jde o příběh jako ze slavné Knihy džunglí. I proto se muži, kterého objevili v 19 letech žijícího se smečkou vlků, přezdívá španělský Mauglí. Marcos Rodríguez Pantoja žil na pohoří Sierra Morena po dlouhých 12 let, společnost mu přitom dělala jen divoká zvířata. Dnes se 72letý senior svěřil, že každý den bojuje s tím, jak chladný je lidský svět, a přiznává, že by život mezi lidmi vyměnil za návrat do hor.

O matku přišel ve třech letech, otec ho krátce nato opustil. Ujal se ho muž pracující jako pasák koz s tím, že ho vycvičí jako svého nástupce. Když se začal učit rozdělávat oheň, muž však zmizel a nechal tehdy sedmiletého Marcose samotného.

Zázemí hledal v jeskyni, kde objevil vlčí mláďata. Když je přišla nakrmit matka-vlčice, chlapec se bál, že ho šelma zraní. Vlčice však vzala kus masa a Marcosovi jej nabídla.

„Nechtěl jsem se toho masa dotknout, bál jsem se, že na mě zaútočí. Ona ho ale ke mně dostrkala čumákem, a když jsem ho jedl, začala mě olizovat. Tak jsem se stal součástí jejich rodiny,“ vzpomíná muž pro BBC.

S vlky žil dlouhých 12 let a komunikovat se s nimi naučil vrčením. Postupem času ho naučili, jaké plody a houby může jíst a jak může v divočině přežít.

Když ho v 19 letech nalezli četníci a vrátili ho do lidské společnosti, jeho život se rozpadl. Podle jeho slov ho lidé celý život okrádali, podváděli a zneužívali v práci. Musel se naučit jíst příborem a spát v posteli, největší problém mu ale dělal neustálý hluk.

„Nemohl jsem unést tolik různých zvuků. Auta, lidé chodí sem a tam jako mravenci. Ale mravenci alespoň chodí jedním směrem. Lidé chodí do všech směrů. Bál jsem se jen přejít ulici,“ řekl. „Nevěděl jsem, kam jít – prostě jsem chtěl utéct zpět do hor.“

Když se tam však Marcos vrátil, nebylo to stejné jako dřív. „Byli tam vlci, volal jsem na ně a oni odpovídali. Ale nepoznali, kdo jsem,“ říká zklamaně. „Smrdím jako člověk. Nosím kolínskou,“ dodává.

Dnes žije v malém domě s nízkým stropem evokujícím jeskyni. Dům je plný květin, což mu připomíná dětství strávené v divočině. Do dětství se často vrací ve vzpomínkách, šlo totiž, dle jeho slov, o nejšťastnější období jeho života.

Video  Muž dá napít vlkovi a zachrání mu tak život.  - Youtube
Video se připravuje ...

janinax ( 8. dubna 2018 12:38 )

Ani se mu nedivím,mě je taky zle z lidí ať se k nim vráti bude mu tam líp.Lidi jsou zrůdy, zlatý zvířata.Když člověk dokáže vyhubit zvíře např.nosorožce bílého tak to už je doopravdy o čem přemýšlet,co mi tu vlastně děláme na tomto světě.Příroda nepotřebuje nás,to mi potřebujem přírodu abychom přežili a člověk ji dokáže zničit

sores ( 8. dubna 2018 11:39 )

To se přeci ví že zvířata jsou mnohem inteligentnější a lepší nžli živočich člověk. Ten se honí jen za prachama a zabíjí,znásilňuje a válčí. Zvíře zabije jen když má hlad tak loví, je to pud sebezáchovy.To člověk je nenažraný h.n.u.sák.

spania ( 8. dubna 2018 11:36 )

Nevím jak ten pán mohl od malého kluka sám přežít v divočině,co jedl a jak to řešil,když byl nemocný,potřeboval k zubaři,apod.?Každopádně,pokud se něco takového opravdu stalo,tak je fakt,že tito lidé už pak neumí normálně žít a i když mají konečně pohodlí,naučí se komunikovat,a získají návyky jako ostatní lidé,nelíbí se jim to a často se vrací zpátky do lesů.

gorgina ( 7. dubna 2018 22:03 )

Písu ze Spanelska. zajímavý clánek, jen bych rekla trochu dost fantasmagorie. silne pochybuju, kdyby na tom bylo neco pravdy, verte, ze by se o nem spanelé dozvedeli jako první haha..to jsou ale fantasmagorie

baronessa ( 7. dubna 2018 19:42 )

Tak mě sice vlci nevychovávali, ale na lidstvo mám podobný názor, jako on

Zobrazit celou diskusi