Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holčička (†14) popravená injekcí do srdce: Tato žena jí vdechla nový život

Autor: Veronika Kynclová - 
10. dubna 2018
11:56

Kolorované fotky Polky Czesławy Kwoky (†14), která zemřela ve vyhlazovacím táboře Osvětim, dojaly miliony lidí po celém světě. Jejich autorkou je brazilská umělkyně Marina Amaral (23), jež historickým snímkům vdechuje život pomocí digitálních technologií.

 "Miluji historii, takže se dívám na staré fotografie a představuji si, jak lidé žili před devadesáti nebo před sto lety. Vypadá to, jako by to bylo už dávno, ale ve skutečnosti je to krátká doba. Během ní se ale spousta věcí změnila. Je zajímavé si představovat, co se s těmi všemi lidmi stalo, fascinuje mě to,“ přiznává Amaral, co ji k obarvování snímků vede.

Kromě známých historických osobností ale koloruje i snímky vlastní rodiny. „Upravila jsem několik svatebních snímků mé babičky. Výsledkem byla nadšená. Bylo zajímavé sledovat její reakci, když si fotky prohlížela,“ říká Amaral.

Zatím nejznámější je však její poslední dílo – obarvení tří fotografií mladé Polky, která se v prosinci 1942 dostala i se svojí matkou Katarzynou do koncentráku v Osvětimi. Dívenku tam tehdy vyfotil polský fotograf Wilhelm Brasse (†94) chvíli poté, co ji zbila dozorkyně. „Plakala, ze rtu jí tekla krev, ale já jí nemohl pomoci, bylo to strašné,“ vzpomínal později Brasse. Má se za to, že Czesława zemřela poté, co jí přímo do srdce píchli smrtící dávku fenolu.

Od její smrti uběhlo 12. března přesně 75 let. A právě v tento den Amaral kolorované snímky Polky zveřejnila na svém twitterovém účtu. „Chtěla jsem Czesławě dát možnost vyprávět svůj příběh, který je současně příběhem mnoha dalších obětí,“ uvedla umělkyně. „Je mnohem jednodušší vcítit se do příběhu lidí, když je vidíte v barvě. Lépe rozumíme tomu, čím ona a miliony dalších prošly, když vidíme její modřiny, šrám na jejím rtu a rudou krev na její tváři,“ vysvětlila Amaral.

VIDEO: Světoznámý finský spisovatel Veijo Baltazar

Video  Světoznámý finský spisovatel Veijo Baltazar  - Markéta Malá
Video se připravuje ...

presnetak ( 10. dubna 2018 15:07 )

maser:Myslím,že Amaral trpí nějakou poruchou, hraje si v Americe na umělkyni a nenechá mrtvé spát...na Photoshopu si hraje s fotkami mrtvých, snad psycholog by věděl, jak poruchu nazvat a oni to tu prezentují jako umění!

13352 ( 10. dubna 2018 14:18 )

nelíbí se mi to, je to postavený na hlavu, tato žena žádné holčičce život nevdechla...je to pohrdání lidským životem, copak záleží na tom, zda je nebo není fotka barevná????? měla by se jít léčit, nebo dělat něco pořádnýho.....nebo si snad myslí, že když obarví fotku, že bude mít větší váhu? proboha, přibarvovat lidské utrpení, hnus....má se sklonit a být pokorná....zvlášť v dnešní době, kdy je svět rozhádanej, až hrůza....

Papula ( 10. dubna 2018 13:52 )

 Ano,myslím si,že tyto lidé si zaslouží po všem co prožili klid,nechat je být,možná by bylo lepší říkat ve školách pravdu,neučit je to co se hodí režimu který vládne.Co byl koncentrační tábor a co se v něm odehrávalo,to by bylo treba generace učit,ne obarvovat fotky.

maser ( 10. dubna 2018 13:13 )

Myslím, že Amaral trpí nějakou poruchou, hraje si v Americe na umělkyni a nenechá mrtvé spát...ve fotošopu si hraje s fotkami mrtvých, snad psycholog by věděl, jak poruchu nazvat a oni to tu prezentují jako umění

Zobrazit celou diskusi