Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Strážník z Pardubic zachránil bulharského bezdomovce: Přes internet našel jeho rodinu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš, ČTK - 
27. března 2018
14:39

Zachránil muže bez domova! Při pátrání po rodině muže pocházejícího z Bulharska, který v Pardubicích od ledna žil na ulici, pomohly tamnímu strážníkovi sociální sítě. Do Česka přijel muž za prací, a ztratil se. Uměl jenom svůj rodný jazyk, navíc trpí mírnou retardací a v cizím prostředí nebyl schopen svoji situaci sám řešit.

„Muž se do Pardubic dostal na začátku ledna, a v tu dobu už po něm byla sháňka jak v rodném Bulharsku, tak jej hledal i jeho kamarád, který pracuje v Plzni,“ řekla mluvčí městské policie Lucie Klementová.

Muž u sebe neměl doklady, vůbec nemluvil, byl úzkostný. Když mu strážníci dávali kontakt na organizace, které pomáhají lidem bez přístřeší, nereagoval. V noci přespával ve výklenku panelového domu.

Přes cizineckou policii strážníci nakonec zjistili identitu neznámého muže. Do Česka přijel za prací se svým kamarádem. V lednu se však ztratil a toulal se po republice.

Strážník hledal jeho rodinu na sociálních sítích. Jméno ztraceného muže je však v Bulharsku tak časté, že pátrání zabralo několik hodin. „Bylo to asi, jako kdybychom u nás hledali Novákovy,“ řekla Klementová. Policistovi se ale nakonec podařilo najít švagrovou muže.

Brzy nato přijel do Pardubic také bulharský kamarád bezdomovce, který už se naučil česky. Svého přítele uklidnil a společně odjeli do Prahy. „Tam se ztracený muž setkal se svými rodiči. Po vystavení náhradních dokladů se poté všichni vrátili zpět do Bulharska,“ řekla Klementová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi