Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Muž, který fotil dívku (†14) před popravou injekcí do srdce: Měl zničit důkazy, ale před zrůdami z Osvětimi je ukryl

Autor: lm - 
23. března 2018
13:51

Obarvený snímek holčičky (†14), která našla smrt v koncentračním táboře v polské Osvětimi, obletěl celý svět. Fotograf, který snímky pořídil, se do Osvětimi dostal, když se pokoušel utéct z Polska před Hitlerem. Po osvobození tábora se už nikdy k fotografování nevrátil.

Wilhelm Brasse (†94) byl polský profesionální fotograf, který pocházel z rakousko-polské rodiny. Po vpádu nacistických jednotek ho vyslýchaly jednotky SS a nutily ho přísahat věrnost Hitlerovi. Když odmítl, putoval na tři měsíce do vězení. Po propuštění to odmítl znovu a pokusil se utéct do Maďarska, odkud se chtěl dostat do Francie a přidat se k polské armádě. Jenže ho chytili a po čtyřměsíčním věznění putoval rovnou do Osvětimi jako vězeň číslo 3444.

Několik měsíců po internaci si Brasseho předvolal velitel koncentračního tábora Rudolf Höss. Nacistickému důstojníkovi se zalíbily jeho schopnosti a udělal z něj vězeňského fotografa. Díky práci fotografa se mu dostalo lepšího zacházení, za to ale z první ruky viděl, jakých hrůz jsou nacisté schopní.  

Za pět let v koncentračním táboře zaznamenal tváře zhruba 40-50 tisíců nacistických obětí. V rozhovoru v roce 2009 Brasse vyprávěl, že „když přijeli do Osvětimi, měli lidé plné tváře a vypadali normálně. Jen o několik týdnů později, pokud byli stále ještě naživu, už byli k nepoznání“. Brasse měl za úkol dokumentovat i práci zrůdného doktora Josefa Mengeleho, který zkoumal dvojčata a lidi s vrozenými vadami.

Jedním z jeho nejznámějších snímků je fotka polské katolické dívenky Czesławy Kwoky (†14), kterou letos při příležitosti smutného výročí dívčiny smrti kolorovala brazilská umělkyně Marina Amaral a následně snímek obletěl celý svět. "Byla tak mladá a úplně vyděšená. Ta holčička nechápala, proč tam je a nerozuměla, co jí říkali. Takže ta žena Kapo (dozorkyně) vzala hůl a začala ji mlátit do obličeje. Ta Němka si na ní jen vylila zlost. Taková krásná malá holčička, tak nevinná. Plakala, ale nic nezmohla," popsal Brasse okolnosti fotografie, na níž je holčička zachycena s rozbitým a zakrváceným rtem. Czeslawu nacisté zavraždili 12. března, podle informací muzea měla dostat injekci jedovatého fenolu do srdce.

Když se k Osvětimi začala přibližovat sovětská armáda, Brasse dostal rozkaz všechny negativy spálit. Fotograf ale neuposlechl a negativy zakopal, díky čemuž se některé snímky uchovaly až dodnes. Brasse přežil i následný pochod smrti do koncentračního tábora v Rakousku, odkud ho v roce 1945 zachránila americká armáda.

Po válce se chtěl k fotografování vrátit, bylo to pro něj ale příliš traumatické. "Když jsem znovu začal fotit, viděl jsem ty mrtvé. Pořizoval jsem portrétové snímky mladé holčičky a za ní jsem viděl duchy. Viděl jsem jejich velké oči, vystrašené, jak na mě koukají. Nemohl jsem pokračovat," vysvětlil. Tváře obětí nacistických hrůz měl do své paměti hluboko vepsány až do své smrti v roce 2012.


PRÁVĚ V PRODEJI! KNÍŽKA Z EDICE BLESKU ZRADA V MNICHOVĚ. KUPUJTE NA STÁNCÍCH NEBO OBJEDNÁVEJTE PŘED SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

ZRADAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: ZRADAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově | Blesk

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ProtiZeman ( 23. března 2018 16:18 )

Asi to je trochu srovnání mino mísu: světová válka a problémy arabských zemí.

amanda gertrudova ( 23. března 2018 15:54 )

 Muzeme byt rádi za dobu kdy zijem? Copak dennodenně neumírají děti pod palbou,bombami,zotrocování,dětský vojáci,dětský kamikaze,obchod s orgány včetně tech dětských od ne dobrovolných dárců, dětská manželství atd. Nepotřebujeme fotky staré 80 let.naopak ty lidi ještě meli štěstí,jim přišli na pomoc,dnes už je to na denním pořádku a lidi maj takový blbý hlasky o lepší dobe

ProtiZeman ( 23. března 2018 15:44 )

Jde z toho hrůza ještě dnes. Můžeme být rádi za dobu, ve které žijeme. Kam se na to hrabou naše současné problémy!

Zobrazit celou diskusi