Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Útok neznámé choroby: Matyaskovi (1,5) vzala ručičku a nožičku

Autor: Tereza Hodáliková - 
15. března 2018
18:17

„Náš příběh vám bude muset vyprávět tatínek Matyho... Já když o tom mluvím, tak pláču,“ říká maminka chlapečka (1,5), kterému museli lékaři amputovat levou nožičku a pravou ručičku, když mu byly pouhé dva měsíce! Dodnes neznají název zákeřné choroby, která za to vše může.

„Byl večer, dali jsme Matymu najíst a chtěli jít spát. Ale neusnul, připadal mi jiný, jakoby nervózní, a tak jsem s ním byl vzhůru do půl třetí. Až pak se mu podařilo zabrat. Ráno v půl osmé mě vzbudila přítelkyně, že malej leží v postýlce jako hadrová panenka, má vykulený oči, nevnímá a má horečku 39,6. Tak jsme rychle vzali auto, dali malému paralen a jeli na pohotovost,“ vzpomíná Pavol Sivák (25), tatínek malého Matyase.

Rodiče malého chlapečka jsou přesvědčeni, že právě zde došlo k zásadní chybě. „Jeli jsme do nemocnice. Doktor, který měl službu, mu změřil CRP (pozn. red.: test na infekci a zánět v těle) a vyšlo vysoké, takže už v tu chvíli měl v sobě zánětlivé látky vysoké. A dal mu na to diazepam a paralen, a to přesto, že jsme mu říkali, že paralen už jsme mu dali,“ popisuje tatínek Pavol.

Mamince Denise se postup lékaře i to, že je posílá domů, nezdál a několikrát se ho ptala, zda to opravdu myslí vážně. „To měl malej už 39,9 a já se ptám doktora: to mě posíláte domů s ním? Říkala jsem mu, že se mi to nelíbí, že Maty je jak hadrová panenka, má zapadnutý oči a že je celý bílý. A on mi řekl, že má jen teplotu, že mu máme uvařit odvar z rýže, že mu nemáme dávat mlíčko a za šest hodin další diazepam,“ přidává se maminka Denisa Laffarová (23).

Když pak přijeli domů, postupovali podle pokynů doktora. „Museli jsme ale také jet rychle na otočku pro nové čerpadlo do kotle. Takže dědeček s babičkou hlídali malého. Řekli jsme si, že tam rychle sjedeme na otočku, dokud bude spát.“

Malý Matyasek ale za 20 minut zkolaboval. Rodina ho musela oživovat a dávat masáž srdce do doby, než přijeli záchranáři. „Lékaři mu chtěli dát adrenalin do nožičky, ale nějak se to nepodařilo a ta jehla sjela pod kůži. Dodnes to nechápu, jak se to mohlo stát u takové hadrové panenky, kterou v tu chvíli byl,“ vzpomíná Pavol s tím, že následně chlapce vrtulník transportoval do plzeňské nemocnice.

Tady jim měli lékaři oznámit, že malému dávají deset procent, že přežije, že mu nasadili trojitou dávku antibiotik, a pokud bude i za tři hodiny žít, tak se bude pokračovat v léčbě. „V tu dobu už měl tu infekci rozjetou úplně. Měl zasažené srdíčko, plíce… Selhávaly mu všechny orgány. Dávali mu léky na srdíčko, ale ty měly vliv na ucpávání cév, a jak byl maličký, tak mu nešly profouknout cévy, tak mu dávali nějaké léky na ty cévy a prostě to celé nějak nevyšlo a skončilo to tou amputací,“ vysvětluje tatínek, proč nakonec museli lékaři chlapečkovi vzít levou nožičku a pravou ručičku. „Já jsem tedy i přesvědčený, že tam na to mohl mít vliv i ten špatně píchnutý adrenalin v té nožičce. Protože se mu tam udělal otok,“ myslí si Pavol.

Pavol Sivák se svojí partnerkou a maminkou malého Matyaska Denisou Laff arovou dodnes nevědí, co to bylo za nemoc či virus, který napadl jejich jediného syna. „Nikdo nám to neřekl. Nic nevíme. Myslíme si, že chyba každopádně byla hned u toho prvního doktora. Vždyť kdyby se to řešilo hned, jak jsme naléhali, tak se to vůbec nemuselo dostat do té fáze, že mu dávali adrenalin do nožičky…“ Podali trestní oznámení na konkrétního doktora, ale podle posudku prý chybu neudělal. „Ale soudit se nemůžeme, protože se bojíme. Už tak s penězi vyjdeme jen tak tak. Platíme hodně za léky pro Matyho. Bere teď sedm prášků za den,“ shodují se rodiče chlapečka.

CHCETE POMOCI?

Pokud chcete Matyaska a další děti, které budou po charitativní akci vybrány, podpořit, tak můžete zasílat peníze na transparentní účet Nadačního fondu KlaPeto: 2200692979/2010. I letos budou k akci vytvořena speciální benefi ční trička. Ta půjdou do prodeje v dubnu, a to na stránkách www.klapeto.eu.

 

VIDEO: Lilianka, která se narodila bez rukou. Podívejte se na dojemné video s rodinou

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi