Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapec (†1) musí být odpojen od přístrojů, rozhodl soud: Dýchal ještě 7 hodin! Omlouvám se, že jsem tě neochránil, pláče otec

Autor: ana - 
13. března 2018
22:59

Soud nařídil, že malý Isaiah (†1) už nebude dál udržován na přístrojích, díky kterým přežíval. Kvůli náročnému a dlouhému porodu byl totiž několik desítek minut bez kyslíku. To mu způsobilo trvalé poškození mozku. Rodiče se s rozsudkem smrti pro svého milovaného synka nedokáží smířit. 

Zdrcení rodiče, kteří hovoří o trestu smrti, byli s Isaiahem až do posledního vydechnutí. Několik hodin se zdálo, že chlapec zvládne přežít i bez přístrojů.  Svůj boj po sedmi hodinách vzdal.

Zdrcení rodiče

„Omlouvám se, že jsem Tě nedokázal ochránit,“ vzkázal pár minut po smrti svého chlapce na sociální sítě otec Olanrewaju Haastrup. Odpověděl tak tisícovkám lidí, kteří na stránce věnovaná malému Isaiahovi čekali, jestli svůj boj vyhraje.

Lékaři malého chlapce odpojili od plicní ventilace. Prognóza zněla, že chlapeček zemře během pár chvil. Tento scénář nenastal. Chlapec dýchal ještě dalších sedm hodin. Rozhodnutí o odpojení nařídil v úterý Evropský soud pro lidská práva.

Soud byl neoblomný

Poslední fotografii se synem hrdý otec zveřejnil pár minut po jeho smrti. „Jsem hrdý na to, že jsem mohl být tvůj otec. Děkuji, Pane, že jsi nám dovolil být s mým synem alespoň krátkou chvíli,“ napsal k ní.

Soud o odpojení trval téměř od chlapcova narození. Jeho matka Takesha se toužila o chlapce starat v domácí péči. To jí však bylo zamítnuto. Podle lékařů a odborníků byl každý chlapcův den na přístrojích jen prodlužováním jeho utrpení. V Anglii rodiče prohráli dvě soudní bitvy. Ta třetí ve Štrasburku byla poslední a definitivní. Rodiče se s tímto rozhodnutím zřejmě nikdy nesmíří.

jasnovidec01 ( 10. května 2018 14:05 )

Každé úmrtí dítěte bolí,ale co bolí ještě víc je sobectví nechat trápit dítě jen ,aby rodiče nemuseli rozhodnou o ukončení jeho trápení,malej už má klid a rodiče se budou muset smířit se skutečností že odešlo těžce nemocné dítě,oni to dají a zůstanou jim vzpomínky.

pajato73 ( 16. dubna 2018 10:38 )

jo a cely zivot by se soudili o penize kvuli zpackanemu porodu a vyzadovali by penize od statu na drahe pristroje, zvlastni stravu a kdo vi na co jeste... at jsou radi, ze ma kluk klid... a oni taky, to by nebyl hezky zivot....

Zobrazit celou diskusi