Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Z poctivého důchodce bezdomovcem: Václav (72) málem umrzl v zastávce. Lidé se mu snaží pomoct

Osud pana Václava lidem není lhostejný.
Osud pana Václava lidem není lhostejný.  (Autor: MP Česká Lípa)
Autor: ana - 
8. března 2018
18:56

Osud se s Václavem z České Lípy rozhodně nemazlil. Muž, který celý život poctivě pracoval, staral se o rodinu a vybudoval si střechu nad hlavou, skončil na ulici. Bezdomovcem je teprve rok. Za tu dobu ho sužují zdravotní komplikace i mráz.

Václava si lidé všimli před pár dny. Důchodce se choulil v rohu autobusové zastávky. Několika málo lidem nebyl osud muže lhostejný. Několik dní mu nosili jídlo a pití. Lékaře odmítal. Po pár dnech už nebylo zbytí, musel okamžitě do nemocnice.

Zlý osud

Ještě donedávna žil muž ve svém bytě, pobíral důchod a užíval si klasických seniorských kratochvílí. Na ulici je necelý rok. Podle informací Blesku přišel o byt kvůli problémům v rodině. V poměrně vysokém věku se o sebe již není schopný postarat. Život na ulici jednoduše nezvládá.

Před rokem mu během mrazů omrzly nohy do té míry, že mu museli amputovat prsty. Po půl roce v nemocnici se znovu ocitl venku, navíc v zimě a bez pomoci. Ty nejhorší mrazy strávil v bývalé olejárně.

Všímaví kolemjdoucí

Když se muž dostal na zastávku u bývalého vlakového nádraží, byl tak vyčerpaný, že nebyl schopný pohybu. „Odmítal pomoc, odmítal lékaře, jen občas přijal jídlo a pití od lidí, kteří šli kolem. Třetí den už nevstával ani na toaletu, jen seděl a mlčel. Strážníci ho dokázali přimět, aby svolil s tím, že přijede lékař, který mu pomůže. Muž skončil opět v nemocnici,“ sdělila k případu mluvčí Městské policie v České Lípě, Eva Vlastníková a doplnila: „Ráda bych zdůraznila, že tento muž nebyl opilý a neholduje alkoholu, jak tomu v mnoha případech bývá.“

Lidé se na sociálních sítích rozhodli muži pomoci. Sbírají peníze, oblečení a jiné pomůcky. V současném jednání je i umístění muže do ubytovacího zařízení Charity. „Nyní čekáme, jak se vyvine jeho zdravotní stav, poté se rozhodneme, co bude dál,“ dokončila Eva Vlastníková.

Bližší informace k případné pomoci poskytne mluvčí MP Česká Lípa Eva Vlastníková na e-mailové adrese: vlastnikova@mucl.cz.

RMRM ( 9. března 2018 12:57 )

Rudyjsounuly- kdo se skrývá pod touto přezdívkou?? asi zahořklý,zlý člověk s nízkým sebevědomím a velkou chutí i slovně ublížit!!

mim33 ( 9. března 2018 09:22 )

Pánovi by měly pomoci sociální instituce státu, z rozpočtu jde na jejich provoz docela dost peněz. Předpokládá to samozřejmě, že s nimi bude spolupracovat, on si ale asi ani nepožádal o to, na co může mít nárok.

mim33 ( 9. března 2018 09:12 )

Ten příběh nedává moc smysl a řada údajů chybí. Např. co to bylo za problémy v rodině? I kdyby měl i exekuci na důchod, životní minimum mu stejně nemůžou vzít, plus jsou doplatky na bydlení a další dávky. Na skromné ubytování to stačí.

mim33 ( 9. března 2018 09:05 )

Já taky. Peníze z mých daní jdou do rozpočtu, odkud jdou také na sociální výdaje.

RMRM ( 9. března 2018 08:34 )

Tak jen koukám, jak některým chybí pokora a slušnost. Pomáhej bližnímu svému, to zná už dnes asi málokdo. Pořád je to lidská bytost a možná si se svým životem neuměl poradit. Člověk má činit a ne plácat, klobouk dolů před lidmi, co nejsou lhostejní. Já mám svědomí čisté, co vy?

Zobrazit celou diskusi