Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Milana (†34) zabil sebevražedný atentátník v Afghánistánu: Po letech se mu dostane zasloužené pocty

Autor: dce - 
14. března 2018
15:37

Zúčastnil se riskantních vojenských akcí v Iráku i na Balkánu. Až ta v Afghánistánu se Milanu Štěrbovi (†34) stala osudnou. Při ochraně dánského týmu se jeho jednotka stala terčem sebevražedného útočníka. Milan po útoku zemřel a po deseti letech od smutné události se mu dostane zaslouženého uznání – v rodné Malé Losenici mu odhalí pamětní desku.

Bylo 17. března 2008, když Milan Šterba se svou jednotkou zabezpečoval dánskou jednotku humanitární pomoci v afghánském Gerešku. Ti se zrovna podle serveru iDnes.cz vyptávali místních, jakou pomoc nejvíce potřebují. Kolem procházel chlápek v hábitu, na vojáky se usmíval. Najednou na svém těle ovšem odpálil výbušninu.

„Ten chlápek se doslova vypařil,“ vzpomíná praporčík Michal Adamec, který se nacházel nedaleko. Dva Dány exploze rozsekala na kaši. A dostal to i Milan, který stál opodál,“ dodal. Jemu samotnému se střepina zastavila o pevně zatnuté zuby.

„Tlaková vlna se mnou praštila o zem. Vyplivl jsem vyražené zuby i střepiny a prohmatával se, zda mi nic nechybí. Od hlavy až k patě jsem byl pokrytý ostatky lidí, kteří zahynuli při atentátu. Kdybych byl jen o metr blíž k výbuchu, byl by se mnou konec.“

Po chvíli si všiml nehybného Štěrby. „Říkám si: ‚Sakra, kámoš to koupil! Nehýbe se – to je moc špatný.‘“ Spolu se Štěrbou na místě zahynuli čtyři dánští vojáci a tři civilisté. Zraněn byl i další český voják Jiří Schams – střepina se mu zasekla do týla a on zůstal na vozíčku. Zemřel po boji s rakovinou v roce 2015.

Štěrba byl posmrtně povýšen do hodnosti poručíka. Nechal zde po sobě manželku a ročního synka.

Deset let po tragické události bude ve dvě odpoledne ve Štěrbově rodišti v Malé Losenici odhalena na budově bývalé základní školy pamětní deska na počest padlého vojáka. Na svém Facebooku o tom informoval plukovník gšt. Roman Bis, velitel Velitelství Vojenské policie Tábor.

pepisto ( 14. března 2018 15:56 )

Každý žoldák musí počítat se smrtí.Cizí voják v cizí zemi nemá co dělat.

Zobrazit celou diskusi