Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Martínek přišel o maminku a babičku: Jak se rozdělí 2,5 milionu ze sbírky

Autor: dce - 
7. března 2018
10:22

Během jedné vteřiny se z teprve tříletého Martínka z Čepřovic stal sirotek. Kvůli tragické nehodě na Strakonicku přišel o maminku (†24) a babičku (†50). Otec o něj nikdy neměl zájem a tak se o chlapečka začala starat teta. Jenže sama řešili finanční problémy a tak se jí lidé rozhodli pomoci. Ve sbírce, kterou město zřídilo, se vybralo 2 500 000 korun. Nyní je sbírka u konce a už se i ví, jak se s penězi přesně naloží.

Otřesná nehoda se stalo v půlce loňského října. Martínkova babička tam se svým peugeotem vjela ze zatím neznámých příčin do protisměru přímo pod kola protijedoucího kamionu.

Srážku neměla nejmenší šanci přežít ani ona, ani Martínkova maminka. „Padesátiletá řidička a její čtyřiadvacetiletá spolujezdkyně nehodu nepřežily. Řidič nákladního automobilu vyvázl bez zranění,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Nováková. Chlapeček byl v době nehody ve školce v Čepřovicích. Ráno tedy bohužel svou maminku objal naposledy, o pár hodin později už z něj byl sirotek.

Péče o Martínka se ujala jeho teta Petra, jenže ta sama řešila existenční problémy. Dvě studentky z gymnázia ve Strakonicích se rozhodly ve spolupráci s obcí Čepřovice Martínkovi s tetou pomoci a začali shánět oblečení a hračky. Odezva byla tak obrovská, že už po pár dnech starostka Čepřovic Barbora Poláčková věci musela odmítat. Lidé ale chtěli pomoci i finančně.

Na transparentním účtu se už po dvou dnech od jeho založení objevilo 1 398 000 korun! Sbírka byla k poslednímu únoru oficiálně ukončena - na účtu je nyní 2 500 000,-. "Vzhledem k tomu, že jsou na účet nastaveny i trvalé příkazy, rozhodlo se zastupitelstvo tuto sbírku prodloužit. Od 1. 3. 2018 je tedy sbírka prodloužena," uvedla Poláčková.

Zastupitelstvo navíc také rozhodlo, jak se bude s penězi z účtu nakládat. 1 500 000 korun půjde na stavební spoření pro Martínka, které mu bude vyplaceno nejdříve ve věku 21 let. Na spořící účet mu bude posláno 250 000 korun, zbytek - tedy 750 000 - bude převeden na účet, ze kterého se budou financovat aktuální potřeby dítěte i tety Petry.

"Každý měsíc obdrží Martínek k rukám tety na její bankovní účet 5000 Kč pro potřeby Martínka a jeho tety. Tato částka se v případě nutnosti může v průběhu let navyšovat na žádost tety. Z účtu Martínka se budou strhávat pravidelně tyto platby - školkovné, stravné, školné.  Dále se z účtu budou strhávat v případě potřeby tyto platby – kroužky, výlety, exkurze, kurzy, vzdělávací kurzy, sportovní aktivity a s ním spojené náklady (vybavení, soustředění). Na základě potřeb Martínka a tety se v případě potřeby budou uvolňovat finanční prostředky na základě žádosti tety," uvedla Poláčková.

hana.kadlecova ( 7. března 2018 13:09 )

paní starostka je velmi rozumná paní. Nejen že má srdce na správném místě, ale ale také uvažuje mnohem dál, než jen k zítřejšímu dni. Nejen paní starostce, ale také dvěma mladým skvělým slečnám patří velké poděkování a také kytice růží k zítřejšímu svátečnímu dni.

Antonin Blaha ( 7. března 2018 12:10 )

Bili at si pomahaji sami,dulezite je ze je na barevne,zrejme spatna autonehoda😦

ollina ( 7. března 2018 11:28 )

Stát nic, ona není romka

eblanche ( 7. března 2018 10:35 )

A co stát?

Zobrazit celou diskusi