Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel nejslavnější bosenský Rom. Herec Mujić (†48) dožil v bídě

Autor: ana, ČTK - 
26. února 2018
07:09

Nazif Mujić před pěti lety zahrál roli v dokumentárním dramatu Danise Tanoviče. Snímek ho dostal až k výšinám. Stal se hvězdou filmového festivalu Berlinale, kde získal Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce. Po festivalu se však vrátil ke své profesi sběrače kovů.

Že jeho život nebyl žádný med, je jisté. Svědčí o tom i jeho brzký odchod. Mujić zemřel 18. února ve věku 48 let, informovala agentura AFP. Po festivalu, vlně slávy a uznání se v Bosně opět vrátil k životu v naprosté chudobě a k minimálnímu výdělku sběrače kovů, kterého ztvárnil i ve filmu.

Bezzubý miláček publika

Tanovičovo balkánské drama o Romech s názvem Epizoda ze života sběrače železa si v roce 2013 z Berlína odvezlo i Velkou cenu poroty a Mujiče pak v Bosně vítali jako filmovou celebritu. Většina rodiny, jeho známých, fanoušků, ale i samotný bezzubý herec věřili, že zůstane u herectví, nedostal ale žádné nabídky a živil se pak mimo jiné jako sběrač odpadků.

Svou tíživou finanční situaci se rozhodl vyřešit tím, že odcestoval spolu s manželkou a třemi dětmi do Německa, kde požádal o azyl. Ten ale nezískal a musel se vrátit do Bosny.

Trofej prodal

Ve vlasti jeho boj o lepší existenci pokračoval a Mujić nakonec prodal i svou cennou filmovou trofej: na internetu za ni získal asi 100 000 Kč.

V Bosně žije kolem 75 000 Romů, kteří se podle zprávy organizace Human Rights Watch potýkají s rozsáhlou diskriminací na trhu práce a ve vzdělávání.