Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na soudní rozhodnutí o alimentech čekali 11 let: Otec dítěte jí dluží milion!

Autor: Tereza Hodáliková, Tomáš Koníček - 
18. ledna 2018
17:22

Na začátku to byla velká láska… Když se ale Gabriele a jejímu příteli narodil syn, jako rodina nefungovali. Po dvou letech trápení od něj odešla. On pracoval jako letecký technik a pilot, ona zažádala o zvýšení výživného. Soud rozhodl po 11 letech! Synovi je teď 17 let a jeho otec mu dluží více než milion.

Příběh paní Gabriely a jejího syna přináší Blesk v rámci projektu Srdce pro vás, kdy v tomto měsíci představujeme organizaci Asociaci neúplných rodin a její velký projekt VašeVýživné. cz. „Jsem ráda, že takový projekt existuje. Je pravdou, že můj případ je poněkud složitější a našla jsem tuto organizaci pozdě, tj. ve fázi, kdy mi nemohou aktivně pomoci, protože je to již přes jejich rámec. Sama jsem se tam setkala s několika dalšími maminkami, kterým pomáhají informačně i aktivním vymáháním výživného,“ říká o tomto projektu Gabriela.

Dvě přítelkyně

„Můj příběh začal v roce 2000, kdy jsem přišla do jiného stavu. Přítel se tvářil, že má z budoucího miminka radost, a dokonce dohadoval sňatek. Z toho nakonec sešlo, za což jsem později byla ráda,“ vzpomíná Gabriela Michalová (44).

Když se pak malý narodil, začal jejich rodinný život fungovat úplně jinak, než si Gabriela představovala a jak znala ze svého dětství. „Přítel se občas zastavil, někdy u nás přespal, ale většinu volného času trávil u své matky nebo u své nové mladší přítelkyně. Proto jsem se někdy v roce 2002 či 2003 rozhodla, že takový vztah nemá význam, a rozešla se s ním,“ pokračuje s tím, že nastala i taková situace, že se celý týden neukázal a nebyl schopný Gabriele vysvětlit, kde byl.„Nebo mi řekl, že to nemůže sdělovat, protože je to tajné. Neřešila jsem to. Pak mi začaly chodit sprosté SMS zprávy od jeho přítelkyně, nebylo pochyb, že je ve hře jiná žena,“ říká.

Pomohla babička

V roce 2003 požádala soud o zvýšení výživného na jejich syna. „Takřka 11 let trvalo, než o tom soud rozhodl. Když tohle někde uvedu, přijde to každému nepochopitelné. Bylo to snad nejdéle trvající opatrovnické řízení u nás na soudu. Naštěstí jsem před narozením syna několik let podnikala a našetřila jsem si něco málo do začátků,“ prozrazuje s tím, že neskutečnou podporou jí také byla její vlastní maminka.

„Je bezvadná. Nebýt jí, obávám se, že bych to všechno i po stránce psychické nezvládla. Podporovala mne i syna finančně. A pokud to šlo, tak jsem chodila pracovat i přes nemoc. Pokud to zdravotně bylo možné, chodila jsem i po večerech uklízet.“

Ani korunu

Kolik tedy otec dluží na výživném pro svého vlastního syna, když soud rozhodl o tolik let později? „Dle rozsudku bylo synovi přiznáno dlužné výživné přes jeden milion Kč. Ale do dnešního dne jsme nedostali nic, a to je synovi již 17 let. A i když se stále snažím věřit, že jednou se toho synovi dostane, bojím se, že se tak nestane. Bohužel s mým ex není ani po lidské stránce možná nějaká dohoda. Obávám se, že syna tzv. odepsal,“ míní Gabriela, která se už před časem rozhodla změnit příjmení svému synovi a jmenuje se po ní.

A co na svého »tatínka « říká dnes už skoro dospělý syn? „Myslím si, že je dnes rád, že má jiné příjmení, a ve škole si ho tak nikdo nespojuje s jeho otcem. Ostuda by mu určitě neprospěla. Nicméně i přes to trestní řízení a skutečnost, že jeho otec je osobou trestanou, myslím si, že nejhorší pro něj bylo, že jej tzv. odepsal,“ uzavírá Gabriela.

Na syna platil minimum

Jak to tedy má Gabriela s penězi? Platil její bývalý přítel na svého syna vůbec něco? „Do konce toho dlouhého soudního řízení hradil bývalý jen základní výživné 2500 Kč a následně 5000 Kč. Dle mého názoru určitě ne že by chtěl, ale aby vypadal dobře před soudem. Avšak i to s problémy. Měl prodlevy, výpadky a bylo i exekuční hrazení. Následně se rozhodl, že syn neuvidí ani korunu. Tomu pak vše přizpůsobil a zajistil se tak, že vlastně dnes nemusí,“ říká Gabriela.

Proč soud rozhodl po jedenácti letech?

„Soudní řízení začalo dvěma podáními – výživným a určením styku se synem. Styk se synem byl ukončen vcelku brzy dohodou, ale výživné nikoli. Asi nedopatřením si tak dozorující KS v Praze spisovou značku odškrtl jako vyřízenou a neurgoval. Soudkyně se snažila zjistit maximum informací a neměla to jednoduché, protože bývalý zatajoval informace nebo poskytoval informace nepravdivé.

On vlastně sám v průběhu řízení sdělil, že neuvidíme na výživném ani korunu, a držel se toho. Navíc přidělená soudkyně v průběhu těch řízení závažně onemocněla. Z uvedených zdravotních důvodů byla věc přidělena někdy v roce 2012–2013 jiné soudkyni, která rozhodla takřka obratem – jedno jednání s ní a další již bylo vyhlášením rozsudku,“ popisuje soudní tahanice Gabriela.

Kdo je muž, který jí dluží?

Pilot s dvěma akademickými tituly E. H. přepadl v roce 2013 se svým komplicem dům právníka a jeho rodiny ve Strakách na Nymbursku. E. H. přepadení se samopaly naplánoval, protože se domníval, že se stal obětí zločinného spolčení právníkova bratra, exekutora s realitní kanceláří.

Už prý nevěděl, jak jinak řešit křivdu jedné firmy, která údajně na něj exekutora poštvala, a on ho prý marně sháněl. Ukázalo se ale, že to byla jen chiméra, která se zrodila v jeho hlavě. U soudu vyfasoval pět let vězení.

VIDEO: Jak se domoci dlužného výživného?

Video  Jak se domoci dlužného výživného?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...