Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Růženka, dcera Pavla a Ivany z Manželských etud Heleny Třeštíkové: Z šikanované holky mistryní světa

Autor: Bára Veverková - 
15. ledna 2018
05:40

Je mistryní světa v pole dance, tedy akrobatickém tanci u tyče, ale pro statisíce lidí je především dcerou manželů Halamkových z cyklu Manželské etudy. Jak žije Růženka Kunstýřová (29) dnes a proč ji ve škole šikanovali?  

Toto pondělí večer si program ČT2 pustilo půl milionu diváků, aby viděli pokračování unikátního časosběrného dokumentu Manželské etudy. Před obrazovku usedla i Růženka Kunstýřová, už měsíc maminka dcery Lary, společně se svým manželem.

„Režisérka Helenka Třeštíková nám sice nabízela, ať se na výsledek podíváme dřív, ale nebyl čas. Každopádně výsledek hodnotím velmi kladně,“ říká dcera Ivany a Pavla.

„Samozřejmě mě ale mrzí jejich rozvod. To, že se táta více věnoval koníčkům než mamce. Ta zase více mně než tátovi, a že ke konci nebyli schopni na vztahu pracovat. I když to kolikrát nevypadá, chyba je vždy na obou stranách,“ říká smutně Růženka.

Odmítnutí natáčet

Fakt, že její rodiče vstoupili do projektu, jí nikdy nevadil, klidně by v něm – na rozdíl od manžela – dál pokračovala. Ona sama zažila první natáčení, když jí bylo 10 let. „To tenkrát přišli po těch dvaceti letech poprvé. Chodili k nám pět let, vždycky každý rok nebo půlrok na jeden i více dní, když se to nestihlo. A pak zase třeba rok nic,“ prozrazuje s tím, že ani rodiče svého činu nelitují.

„Často se mě lidé ptají, proč ve druhém díle mamka skoro nefiguruje. Někdy mi dokonce píšou, že viděli dokument o taťkovi. Tak jim vysvětluju, že mamka tehdy nechtěla natáčet, protože byla nešťastná. Starala se jen o nás a sama pro sebe nic moc nedělala. Navíc se už tenkrát provalila nějaká ta tátova nevěra,“ vysvětluje.
Ve třetím pokračování už je zase maminka Ivana na scéně, ale ani tentokrát se nezúčastnili všichni členové rodiny – chyběl Růženčin bratr.

„Založil rodinu, odstěhovali se z Prahy a chtějí své soukromí, což chápu. Navíc proběhly jisté neshody a kvůli problémům mezi nimi bohužel nesmí táta navštěvovat svá vnoučata. Myslím, že do takových sporů by neměly být zatahovány děti. Pořád je to jejich děda, nic jim neudělal, je zdravý a má je rád. Ne každý má své prarodiče, kteří se chtějí starat,“ říká novopečená maminka, díky které má Pavel Halamka aspoň jedno vnouče.

Hele, paní Růženka

„Občas mě lidé na ulici osloví díky účasti v Česko Slovensko má talent 2015. Ale od pondělí, po odvysílání dokumentu, mne poznávají mnohem víc,“ přiznává Růženka.
Reakce lidí, kteří mají pocit, že ji dobře znají, ale nepřipouští si, že ona je ne, jí připadají vtipné. Přesto ji prý zájem vždycky dokáže potěšit.

„Vlastně je to milé. Ve středu jsem šla s tátou a dcerou do nemocnice na kontrolu kyčlí. Měli jsme strašný hlad, tak jsme se štěbetajících sestřiček zeptali, kde se tam dá najíst, a ony se na nás podívaly a říkají: »My jsme vás sledovaly, to bylo super, a vy jste teď tady.« A hned nato mi pak paní u pokladny povídá: »Jé, paní Růženka. Dobrý den«,“ usmívá se.

Šikana ve škole

Růženka v dětství věnovala spoustu času tanci. Nejprve dělala krasobruslení, potom latinskoamerické tance, při kterých poznala i svého manžela.  Jenže v jednadvaceti letech přišly potíže s kyčlemi a s tancem musela skončit. A to nebyl jediný problém, který kvůli tančení měla.

„Na základce, ve 4. a 5. třídě, jsem to měla těžký, protože jsem hodně sportovala a byla často pryč a děti mě začaly šikanovat – džus v tašce, spálený vlasy, žvejky ve vlasech… Trocha zášti proběhla i na střední. Jakmile se ale odvysílaly etudy, tak jsem byla nejlepší kamarádka. Každopádně když jsem kvůli šikaně šla za učitelem, řekl mi, že je celá třída proti mně a že asi bude problém u mě,“ vzpomíná na krušné školní dny. Ale právě díky svému učiteli, který ji naštval, se rozhodla pro studium na střední pedagogické škole.

Pole dance

Protože nepokračovala na vysokou školu, věnuje se pouze výuce tance. Ale ne ledajakého.

„Když jsem kvůli kyčlím přestala s latinou, potřebovala jsem si vydělávat aspoň výukou. Jenže tenkrát mi nabídli jen jednu možnost – lekce pole dance. Vůbec jsem nevěděla, o co jde. Řekli mi, že jde o akrobacii na tyči. Vykulila jsem oči a říkám, že neumím šplhat. Pak jsem se ale během tří týdnů po každodenních trénincích vypracovala,“ popisuje své začátky.

Táta s tím nejprve nesouhlasil. „Říkal mi: To se jako budeš kroutit u tyče?“
Momentálně je ale tatínek pyšným manažerem vystoupení své dcery a ta je součástí i jeho práce – programů na akce.

Mistryně světa

Z »kroucení u tyče« má už několik medailí, a to i zlatou z mistrovství světa.
„Když jsem v roce 2014 poprvé vyhrála mistrovství České republiky, měla jsem těžký zánět ledvin, připravovali jsme svatbu, rodiče se do toho rozváděli, takže to bylo všechno hektické.“

V jeden den šla zařídit prstýnky a odtamtud za mámou k rozvodovému právníkovi.
Rok nato vyhrála mistrovství světa v Londýně v sólu i ve dvojicích s Veronikou Dolanskou.

„Myslím, že tomu pomohl klid a srovnané životní priority, díky kterým jsem si z účasti a následné výhry nedělala hlavu,“ popisuje své vzpomínky Růženka. Ta se přitom pyšní i titulem mistrů ČR 2008 s tátou ve smíšených dvojicích v kulečníku.

„Paradoxem je, že když vám něco hodně jde, tak vás to většinou nebaví. U kulečníku nebyl pohyb a hudba, takže mě moc nenaplňoval, až na exhibice s tátou, ty byly moc fajn. Každopádně chlapi na to, že ho umím, slyší,“ směje se s dcerkou na ruce Růženka Kunstýřová a dodává, že dokument posloužil i jako fajn reklama na její zaměstnání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

babapsi ( 18. ledna 2018 20:05 )

Růženka je úžasný člověk, nejen umělkyně, ale skromná, krásná a výborná paní, své mamince se povedla. Přeji jí v životě jen to nejlepší !

XLADI ( 17. ledna 2018 09:43 )

Kdo umí ten umí. Musí mít neuvěřitelnou sílu a přitom je tak ladná. To že dokázala vyhrát i po těžké nemoci a ve stresu který se na ni valil ze všech stran svědčí o tom že je v tom co dělá špička. Je dobře že dělá to co chce, baví jí to a je v tom nejlepší.

hirenaa ( 15. ledna 2018 11:41 )

co to mate za nick? co to sem pišete, nechte si to pro sebe, nikoho ty vase hlouposti nezajimaji a piste k tématu! viz článek nad diskuzí

sesta-k-dobru ( 15. ledna 2018 11:14 )

Slušný voliči, pracujicí,rodiny,duchodci volte Zemana!!! Začína boj zločincu z Prahy ODS TOP KDU STAN PIRATU novinářu,České televize,politologu aktivistu,kavárny zmetku,hnusu umělcu a další svoloče placenou mafii s naších peněz!! Pražáci si vždy chrochtali,kradli,rabovali,ted se potřebují zbavit intrikama Zemana Babiše a začnou orgie pod vedením největšího zla!! Sluhy pedofila Drahoše miliardářum,vítače EU,muslimské zvěře a jmenovaných hoven. A kraje,města,obce zase dostanou drobky ze švedských stolu pražské mafie!! Proto všichni musíme táhnout ze provaz největší politické jistoty Zemana!!! Není rozumější volby než ing.Miloš Zeman!!!!! Smečka darmožroutů, vexláků,zlodějů všeho druhu, podvodníků,khokoů,se spolčuje a vystrkuje stejného bezpáteřního sebestředného pedofilniho noumu Drahoše na Hrad,aby tato zlodějnami zbohatlická pakáž zas vzala otěže do rukou a zatočila s lidmi, kteří mají jen jedinou možnost nadávat na internetu. Jak jednoduché.Toto tady pokračuje v různých obměnách.Prostě smečka zlodějů drží při sobě,ten odporný Horáček si kampan platil ze svého nějakých děsítek milionů,to si vydělal? Drahoše senilního dědka tam potřebují jako nastrčenou figurku a jemu to před smrtí stačí.Nedopustte aby tato mafie znovu ovládla moc vČR, vzpomente na Zrudičku Topolánka, Nečase, Němcovou ,KALOUSKA Stanuru a ožralu Havla, který byl průkopníkem všeho hnusu.Zeman je vzdělaný člověk po všech stránkách, ani jeden na něj nemá,hovoří několika jazyky a žádná situace ho nezaskočí. Takový člověk samozřejmně jim vadí.Pane Zeman věřím že síla celé republiky převáží kavárenské ožralé zloděje z Prahy Mě stačí pohled na Drahoše a mám jasno "křivá huba, křivý charakter". Jeho křivý úsměv znamená jediné, pohrdání a sebestřednost.Tomu člověku nevěřím ani nos mezi očima. Manipulovatelný, přizpůsobivý, poslušný, hlavně aby byl někdo a udělá pro to cokoliv. Ten bude vyšlapovat dle Bruselu a Merkelové jako hodinky.

defakto ( 15. ledna 2018 10:31 )

... myslím si , že pan Halámek podváděl manželku už dávno , asi to byly spíš jen úlety , až později měl milostné vztahy. Někteří ženatí chlapi považují za normální mít milenku a je jim jedno co na to jejich manželky. Dnes už paní Růženka , je vdaná paní a taky matka , dobře že skončila s tím tancem , vždyt je to taková směšná drezúra , doufám že nebude svou dceru do něj nutit. Růžence a její rodině přeji všechno dobré !

Zobrazit celou diskusi