Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nacisté ho věznili, komunisté vyhnali z vlasti: Kardinálovi (†81) po 50 letech splní přání

Autor: Jakub Kopřiva - 
6. ledna 2018
16:03

Věznili ho nacisté i komunisté! Je jediným Čechem, který našel místo posledního odpočinku po boku Svatých otců v bazilice svatého Petra ve Vatikánu. To se ale teď změní. Papež František (81) souhlasil s převozem ostatků slavného kardinála Josefa Berana (†80) zpět do vlasti, z níž ho komunisté vyhnali.

Ve své závěti kardinál uvedl, že si přeje být pohřben v katedrále svatého Víta na Pražském hradě vedle dalších arcibiskupů. Pokud by to nebylo z nějakého důvodu možné, jako druhou možnost uvedl rodinný hrob v Plzni. Do rodné země se ale nevrátil ani po smrti, tehdejší režim to odmítl. Jeho poslední přání se tak splní až téměř po 50 letech...

Církevní historik Jaroslav Šebek, který zkoumal Beranovu poslední vůli, Blesku popsal, co se bude s kardinálovými ostatky dít. „Nyní se musí vyzvednout ze svatopetrské baziliky, předpokládám, že to bude někdy na jaře, a pak budou během několika dnů převezeny do Česka. Tady už to bude záležet na pražském arcibiskupství, které bude mít pohřeb na starost,“ řekl Blesku.

Podle mluvčího arcidiecéze Stanislava Zemana je zatím předčasné mluvit o nějakém konkrétním termínu. „Rádi bychom, aby to bylo na jaře. Pohřben by měl být po boku kardinála Miloslava Vlka v nové části svatovítské katedrály,“ prozradil mluvčí.

Šebek dodává, že současný pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka (74) řekl, že by byl rád, kdyby se při této příležitosti uskutečnila svatovojtěšská pouť. „Rakev s ostatky by pak měla být vystavena ve Staré Boleslavi a poté uložena v Praze,“ popsal Šebek.

Nesmí přesunout jen část

Spekulovalo se také, že by se do Čech převezla jen část ostatků Berana. To ale podle Šebka už není možné. „V prosinci byl ve Vatikánu přijat dokument, který velice zpřísňuje nakládání s ostatky. Bylo to také proto, že se na internetu prodávaly ostatky různých církevních hodnostářů i světců. To, že by se převezla jen část, je tak velice nepravděpodobné. Navíc kardinál Beran nebyl svatořečen,“ řekl Šebek.

Past StB: Afrodiziakum a kamera!

Život kardinála Josefa Berana, od jehož narození letos v prosinci uplyne 130 let, se mohl odvíjet úplně jinak, kdyby neposlechl svého učitele náboženství. Původně chtěl být totiž lékařem. Jeho učitel mu ale pomohl ke studiu v Římě, a tak se Beran rozhodl pro církevní dráhu.

V italské metropoli se mu dostalo i kněžského svěcení. Po návratu do vlasti vystřídal několik farností, než se usadil v Praze. Po 17. listopadu 1939, kdy protestoval proti uzavření vysokých škol, byl několikrát vyslýchán gestapem. Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha pro něj znamenal jednosměrný lístek do Terezína a později do koncentračního tábora Dachau.

V něm setrval až do konce války a onemocněl tyfem. Arcibiskupem se Beran stal 17. dubna 1946, kdy jej jmenoval papež Pius XII. Po komunistickém převratu se nad Beranem začala stahovat mračna a v roce 1949 byl zatčen StB, která jej poté držela v domácím vězení.

„Chtěli jej zdiskreditovat. Proto mu do nápojů přidávali afrodiziaka, aby zhřešil s jednou z řádových sester, které se o něj staraly. StB měla nachystanou kameru, aby měla záznam, až k tomu dojde,“ popsal Blesku historik Jaroslav Šebek. Beran ale na vše přišel a z plánů nakonec sešlo.

V roce 1965 jmenoval papež Pavel VI. Berana kardinálem. Arcibiskup mohl do Říma pro svěcení odletět, ale bez možnosti návratu. Po příjezdu do Itálie se ihned zapojil do probíhajícího II. vatikánského koncilu, kde byl pro rehabilitaci Jana Husa. Pomáhal Čechům v zahraničí. Zemřel v roce 1969 na rakovinu. K jeho lůžku přispěchal tehdy i papež, ale Berana mezi živými už nezastihl.

Kaple s Muchou

Ostatky kardinála Josefa Berana budou uloženy v Nové arcibiskupské kapli, která se nachází poblíž vstupu do katedrály sv. Víta na levé straně. Spočine tak vedle kardinálů Františka Tomáška, Miloslava Vlka, Karla Kašpara a arcibiskupa Františka Kordáče. Kapli zdobí vitráž na námět Alfonse Muchy, která se po svém dokončení dočkala kritiky ostatních malířů, například Maxe Švabinského.

Krok mezi svaté

Kromě splnění posledního přání by se mohlo kardinálu Josefu Beranovi dostat pocty blahořečení, tzv. beatifikace. To je v církvi předstupeň k tomu, aby mohl být později prohlášen za svatého. Veškeré dokumenty, které mají pomoci kardinálovi mezi blahořečené, by měly být odeslány do Vatikánu v únoru a pak už jen bude záležet na rozhodnutí kurie a papeže.

Aby byl dotyčný blahořečen, musí u něj být doloženy heroické ctnosti a nezávislá komise musí prokázat dva zázraky. Jedinou výjimku mají mučedníci, u těch se dokazuje, že zemřeli pro svoji víru. Proces beatifikace kardinála Berana byl spuštěn už v roce 1998.

VIDEO: Do chrámu sv. Víta se přišly poklonit zesnulému kardinálovi Vlkovi zástupy lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rancer ( 6. ledna 2018 16:24 )

Pohřben by měl být po boku kardinála Miloslava Vlka v nové části svatovítské katedrály,“ Tak to ať raději ho nechají tam, kde je.

Zobrazit celou diskusi