Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Statečný Martínek (12): Každé Vánoce oslavuje, jako by byly poslední!

24. prosince 2017
05:00

Dávali mu jen pět let života, dvanáctiletý Martínek z Veľkého Záluží na Slovensku je ale velký bojovník. Největším dárkem pro něj i jeho rodinu tak je, že budou moci strávit Vánoce všichni pohromadě.

Martínek trpí od narození smrtelným syndromem Henner-Louis-Barové, který má asi osmdesát mutací. Chlapeček má bohužel tu nejzákeřnější z nich. V Evropě je podobně nemocných dětí jen několik.

Rodina si krutou diagnózu vyslechla, když byly Martínkovi tři roky. „Řekli nám, že reálně bude žít ještě asi pět let. I proto máme radost, že je tu stále s námi a věříme, že ještě dlouho bude,“ řekla chlapcova maminka Ludmila (49).

Celá rodina se snaží malému bojovníkovi pomáhat, co jí síly stačí. „Děláme pro něho, co se jen dá. Velmi se mu věnuje i jeho starší bratr Šimon, který ve volném čase cvičí a některá cvičení dělá i s Maťkem. Jemu se to velmi líbí. Musíme dělat vše pro to, aby se hýbal, nebo by už jen ležel a čekal na nejhorší,“ vysvětlila.

Nejhorší Vánoce prožila rodina před třemi lety, když Martínek přestal chodit. „Bylo to na Mikuláše. Večer si ještě sám odnesl ke dveřím boty, ale ráno už k nim nedokázal sám dojít. Nohy mu úplně přestaly sloužit,“ vzpomíná paní Ludmila. „Tehdy to byly skutečně smutné Vánoce. Na druhou stranu, když sedíme u štědrovečerního stolu všichni spolu, a bavíme se o tom, jaký rok jsme prožili, tak jsou to ty nejkrásnější Vánoce, protože jsme tady pořád všichni,“ dodala.

Chlapečkův stav se ale bohužel stále zhoršuje. V září mu CT vyšetření odhalilo nález v hlavě a také podezření na celiakii. Rodina ale dál věří, že je s Martínkem čeká ještě mnoho zážitků a radosti.

Syndrom Henner-Louis-Barové

Jde o genetické onemocnění, které způsobuje mutaci DNA. Choroba se projevuje ochabováním svalstva a člověk může zemřít prakticky na jakékoli onemocnění. Často v organismu propuká rakovina, jejíž léčba bohužel není u těchto pacientů možná, protože nelze použít chemoterapii, ani ozařování.

VIDEO: Čtyřletý Camden z Texasu dojal internet. Chlapec nemá končetiny, ale naučil se chodit. 

Video  Čtyřletý Camden z Texasu dojal internet. Chlapec nemá končetiny, ale naučil se chodit.  - YouTube/Katie Whiddon
Video se připravuje ...