Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z Martínka (3) se stal po nehodě sirotek: Mami už říká tetě!

Autor: ljš - 
18. prosince 2017
10:46

Jeho krutý osud zasáhl celé Česko! Tříletý Martínek přišel při tragické nehodě o maminku a babičku. Zůstala mu jen teta, která je matčiným jednovaječným dvojčetem, a děda. Bolestnou ztrátu naštěstí chlapeček zatím snáší dobře. I díky pomocí okolí.

Nebýt čtyřiadvacetileté tety Petry a obrovské vlny solidarity skončil by Martínek nejspíš v dětském domově. Místo toho vyrůstá dál v bytě, kde žil s maminkou a babičkou, a s celou tragédií se postupně vyrovnává.

Chlapečkovi možná pomáhá i to, že Petra je velmi podobná jeho zemřelé mamince Jitce. Byly totiž jednovaječná dvojčata. "Malej mi říká mami. Občas se splete, občas to tak už prostě má. Zvládáme to. Ráno jde do školky, já do práce," řekla Mladé frontě Dnes.

Krátce po smrti matky a sestry požádala soud o svěření Martínka do péče. "Uspěla jsem, snažím se, jak jen umím," vysvětlila. Na tragédii nakonec ale nezůstala sama. Učitelky ze školky, kam chlapeček chodí, starostka tamní obce a dvě studentky uspořádaly na Petru a Martínka sbírku. Bály se, že mladá žena z nízkého platu domácnost neutáhne a dítě nakonec bude přeci jen muset do ústavu. To ale naštěstí nehrozí - vybralo se zatím neuvěřitelných 2,5 milionu korun.

Vstříc vyšli Petře i v továrně, kde pracuje jako dělnice. Osmihodinovou pracovní dobu jí zkrátili na šestihodinovou a zbavili ji odpoledních a nočních směn. Plat jí ale zůstane v plné výši.

Mužský element do Martínkovy výchovy pak vnáší dědeček Jiří. "Vychoval jsem tři děti, vychováme i Martínka. Samozřejmě, že se po mamince ptá, snažíme se mu to vysvětlovat, ukazujeme mu fotky. I když jsou mu tři, uvědomuje si to. Tak to prostě je a my mu říkáme pravdu," řekl listu.

Martínkovi můžete dál přispívat na účet 115-5499120257/0100, který spravuje obec Čepřovice, kam chlapeček chodí do školky.

 

zvonik54 ( 18. prosince 2017 20:42 )

Můj názor bude trochu drsný, protože vím, že Martínek se se ztrátou moc brzo nevyrovná, i když by si to všichni přáli. - To tak prostě je, protože to dolehne až později. Ale k věci a poučení z vývoje: Jak se tak dívám na fotky z havárie, tak si myslím, že nejsme v Anglii, aby se jezdilo vlevo, ne? Čili, jede-li auto bez řidiče vlevo, tak je to krajně nebezpečné, protože náklaďák s řidičem jezdí ze své strany vpravo, což je po stejném pruhu proti sobě. Předpis je předpis, který ani IQ ženy (intenzita kvokání) nepřepíše. - To je ta realita...

Mesicek ( 18. prosince 2017 16:01 )

Dle celého rozhovoru na idnes o něm otec ví ale nezajímal se nikdy a ani ted.

bre-burda ( 18. prosince 2017 11:55 )

Stává se, že často zhrzené maminky, aby si tatínky udržely "od těla", jméno otce neuvedou. Otcové ani nevědí, že mají dítě.

Zobrazit celou diskusi