Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kubík (12) už měl dvakrát leukemii! Pomáhá mu Vendula Svobodová, které nemoc vzala dceru Klárku

Autor: Michaela Remešová - 
7. prosince 2017
05:01

Narodil se jako zdravé dítě. Když ale Kubíkovi Martínkovi (12) bylo třináct měsíců, po těle se mu zničehonic objevily podivné skvrny a na tváři modřina!

„Byl ale veselý, podle mne zdravý, takže jsem tomu žádnou velkou důležitost nepřikládala,“ zavzpomínala pro Blesk maminka Radka (46). Potom přišel Silvestr a velké zděšení.

Kubík dostal najednou teploty a začal krvácet z dásní. „Běžela jsem s ním okamžitě na polikliniku k paní doktorce. Ta se velmi polekala té modřiny na tváři a že máme jít okamžitě druhý den na krevní testy. A potom za námi zakřičela – leťte tam radši hned!“ popisuje Radka.

Se synem tedy co nejrychleji utíkala do nemocnice v Ústí nad Labem. „Krevní testy prokázaly, že syn má leukemii typu AML. A protože ji tam nemají možnost léčit, poslali nás do Prahy do Fakultní nemocnice v Motole,“ vzpomíná ještě dnes zdrceně.

Nebylo to pro ni vůbec lehké, Kubík totiž vyrůstal bez táty. „Moc mi tehdy pomáhala sestra a matka Kubíkova otce,“ říká Radka. Na Klinice dětské hematologie v Motole byla se synem od ledna do června. „Podle všech testů byl Kubík zdravý a pustili nás domů. V září se mu nemoc ale vrátila, v Motole jsme byli do Vánoc. Pak to vypadalo slibně, ale vrátilo se to podruhé,“ komentuje Radka.

Tehdy už lékaři věděli, že bez transplantace kostní dřeně se dvouletý Kubík neobejde, a začali na ni chlapce připravovat. „Dostával chemoterapie a v lednu proběhla transplantace. Kubíkův dárce byl Čech,“ říká maminka. A protože chemoterapie chlapce připravily o veškerou imunitu, v Motole si Kubík poležel s maminkou až do léta. „Dodnes se mu nemoc nevrátila a já jsem nesmírně vděčná nadaci Kapka naděje a její prezidentce Vendule Pizingerové Svobodové, která získala pro dětskou hematologii přístroje, díky nimž se můj Kubík uzdravil,“ uzavírá.

Rottrová s Prachařem pro Kapku

Kubík Martínek se zúčastní 15. prosince Vánočního benefičního koncertu Kapky naděje, který bude z pražského hotelu Clarion v přímém přenosu vysílat televize Prima. Vystoupí na něm Marie Rottrová (76), Adam Mišík (20) či Monika Absolonová (41).

Role moderátorů se zhostí David Gránský (25), Libor Bouček (37), Jakub Prachař (34) a Jan Maxián (34). Hlavním námětem jsou letos PŘÍBĚHY, a tak celý koncert bude provázen medailonky pěti rodin a dětských pacientů s různými onemocněními.

Co je AML 

Akutní myeloidní leukemie (AML) je jedním ze čtyř základních typů leukemií. Je relativně vzácná a vyskytuje se spíše u starších dospělých, obvykle u lidí nad 60 let věku. Nádorová choroba AML konkrétně vzniká z nezralé formy buňky, která dává postupným zráním vznik některým typům bílých krvinek. Děti s AML stráví v nemocnici většinu intenzivní léčby, což je přibližně prvních šest měsíců od diagnózy. Celková doba léčby je asi rok. Vyléčit se daří 70 % pacientů.

VIDEO: Brněnští lékaři umí lépe poznat, komu hrozí rakovina.

Prazanda1990 ( 2. června 2018 15:19 )

 danka123: By se měla 2,x denně pomodlit a poděkovat, že má zdravé děti ::/

squirrel ( 7. prosince 2017 15:45 )

dodatek...chtela jsem k tomu clanku o te holcicce co zemrela dva dny po ockovani pridat jeste takovy muj osobni pribeh o Cernobylu..ovsem uz vidim,ze tam naskocila redaktorka Blesku dajka 123 a hned se snazi zlehcit muj clanek o tom,ze komunisti nam lhali o tom ze tu byl na nasem uzemi radioaktivni spad a priznali to az po triceti letech ...davam to totiz do souvislosti s tim ockovanim,jak zase lzou o tom,jak je ockovani a specialne hexavakcina bezpecna...dajka 123...nevis o cem pises...proste za kazdou cenu reagovat nejak... co tim myslis,ze to neni dobry priklad..jako to,ze nam gynekologove lhali o tom radioaktivnim spadu...mila zlata,co jsem napsala jsou fakta,my v te nemocnici totiz byly z jednoho mesta,takze jsme se znaly a o sobe vedely,chodily jsme spolu po porodu do poradny s detma...ta mlada pani,ktera porodila ve stejny den jako ja a jejimu detatku rostla jen hlavicka a ne telicko a zemrelo..mi rikala,jak jezdila v tehotenstvi s rodici na chalupu a byla hodne venku na slunci,to je cele...komunisti nam lhali ,jen at neni panika mezi lidmi a ted lzou zase o te hexavakcine,to je cele Business farmaceukologickych firem to je to proc se lze a lze..a jak se porcuje ,,medved'' tak se maji dobre doktori i politici...z lidi delaji pokusne kraliky

squirrel ( 7. prosince 2017 14:14 )

mlade maminky..clanek,ktery byl otisten v Blesku o tom,ze zemrelo male miminko po ockovani redakce okamzite zlikvidovala s toho duvodu,ze pod nim bylo napsano spousta prispevku proti negativnimu vlivu ockovani hexavakciny u miminek..pokud by jste si ty prispevky chtely precist.. napiste si prosim presne ten nazev do google..,,Sabrinka (†5 měs.) umřela dva dny po očkování: Drsný vzkaz odborníků!'' tak presne se ten clanek jmenoval..jsou tam fakta

mandat ( 7. prosince 2017 11:30 )

Vendula ma snad ted jine jmeno.Parazituje na nadaci , zije si v luxusu a nikomu to nevadi.Mela by pracovat a sama davat take neco na nadaci.Ona jen vybira penize a sama neprispeje ani haler.Lidi vzbudte se.

fromoutofnowhere ( 7. prosince 2017 10:12 )

je smutne, ze dobrovolne prispievame na nieco, co by malo byt povinnostou statu. keby sa nekradlo, bolo by na pristroje a nemuseli by existovat taketo nadacie.

Zobrazit celou diskusi