Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nemocnou Emičku (4 měsíce) zachránili pražští lékaři: Do Česka ji převezla armáda

1. prosince 2017
21:02

Unikátní zákrok zachránil malé Emičce (4 měsíce) život! Armáda ČR ji dopravila ze slovenské Bratislavy do Prahy, kde byla napojena na speciální zařízení ECMO, které dokáže nahradit činnost plic či srdce. Už po dvou týdnech se mohla vrátit domů.

Život malé holčičky visel na vlásku, proto byla v polovině listopadu letecky transportována do Prahy. „Slovenští kolegové se na nás obrátili, neboť již neměli jiné možnosti záchrany života tříměsíčního novorozeněte. Dítě jsme v průběhu třicetiminutové operace napojili na ECMO podporu a posléze přepravili ve speciálním inkubátoru zpět do Prahy,“ sdělil webu Armády ČR lékař Všeobecné fakultní nemocnice Václav Vobruba.

Emička ležela v pražské nemocnici dva týdny. Její zdravotní stav se postupně zlepšil, takže mohla být odpojena od přístroje a ve středu byla převezena domů. Holčička je sice nadále v umělém spánku a napojené na plicní ventilaci, její stav je ale stabilizovaný.

Slovensko sice zařízení ECMO má, ale pro podobné případy není vhodné. „Nejde o samotný přístroj, ale o to, že Dětská fakultní nemocnice s poliklinikou v Bratislavě a ani jiné dětské OAIM (oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny - pozn. red) nedělá plicní ECMO. V tom je celá podstata,“ vysvětlila portálu Pluska.sk místopředsedkyně Dobroslava Krajačičová Lauková ze slovenského Národního ústavu pro srdce a cévní choroby.

Podle mluvčí Dětské fakultní nemocnice v Bratislavě Dany Kamenické se mimotělní okysličení krve u miminek na Slovensku nedělají z důvodu selhávání plic. „Jiné by to bylo, kdyby šlo o kardiologické selhání. Velmi dobré zkušenosti, co se týče plic, mají v Česku, a proto jsme zvolili toto řešení, mají nejvíce zkušeností,“ uvedla mluvčí.

Co je to ECMO?

Mimotělní membránová oxygenace (ECMO) je metoda, která umí do určité míry nahradit činnost plic či srdce. Dochází při ní ke kontrolované výměně plynů mimo organismus po nezbytně nutnou dobu. Touto výměnou plynů je míněno okysličování krve a odstraňování oxidu uhličitého. Používá se v případě, kdy selže klasická plicní ventilace. „Pacienti léčení pomocí ECMO patří do skupiny, u které se šance na přežití bez této terapie vyjadřují v jednotkách procent. Přežití novorozenců při zásahu těchto týmů je přitom více než 75 procent,“ doplnil lékař Vobruba.

Video: Tříměsíčního chlapečka zachránil speciální tým lékařů z Motola.

 

 

agfor ( 2. prosince 2017 12:29 )

Chválihodný čin, ale proč se na české děti musí sbírat víčka ? Nebo snad platíme vyděrače z VZP jen proto, aby si žili za nám ukradené peníze jako prasata v žitě ?

msml20 ( 1. prosince 2017 22:36 )

Tak už jen hodně zdraví holčičce a celé rodině. ,

Zobrazit celou diskusi