Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Čech si 24 let schovával dvoustovku: Teď má cenu půl milionu!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ljš - 
30. listopadu 2017
13:47

Budou to bohaté Vánoce! Neznámý Čech bude v sobotu dražit dvousetkorunovou bankovku, která má  však mnohonásobně vyšší hodnotu - až půl milionu korun. Pro sběratele je velmi cenná paradoxně kvůli chybě, která vznikla při její výrobě.

Majitel kuriózní bankovky není žádný sběratel, jde o obyčejného občana, který v roce 1993 dostal dvoustovku od účetní v sáčku s výplatou. Když si peníze prohlížel, všiml si, že s jednou z dvousetkorun není něco v pořádku.

Stříbrný proužek, který papírové peníze chrání před padělaním, totiž nenese standardní nápis 200 Kč, ale Republique du Zaire. Podle Mladé fronty Dnes tehdy německý výrobce totiž omylem poslal do Česka jeden kotouček bankovního papíru právě s tímto chybným značením, patřícím africké zemi později přejmenované na Demokratickou republiku Kongo.

Muž si bankovku před 24 lety schoval a dobře udělal. Nyní je z ní totiž sběratelská vzácnost. Podle odborníka Romana Veselého ze společnosti Aurea Numismatika, která bude v sobotu bankovku dražit, se podobný exeplář naposledy prodal za 300 tisíc korun. To bude ale tentokrát málo. "Já bych výsledek odhadoval na 400 až 500 tisíc korun," řekl listu.

Podle Veselého už byly všechny tyto chybotiskové bankovky staženy z oběhu. Mezi sběrateli je podle něj v současnoti jen asi 20 kusů tohoto unikátu.

djaba ( 1. prosince 2017 10:23 )

 Já uložil stovku s Gottwaldem ,měla chybné datum narození .Ale byla přeložená a tudíž je i bezcenná .

Zobrazit celou diskusi