Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zpověď záchranářky ze slavné fotografie: Během zákroku na emoce není čas, ty přijdou až pak

Autor: Michaela Kalkusová, Dagmar Čechová - 
23. listopadu 2017
05:01

Závisí na nich naše životy… Jsou to ale také jen lidé. Fotografii lékařky, kterou přemohly emoce po záchraně muže, sdílela pražská záchranka na Facebooku. Kdo byla ta vyčerpaná lékařka? Katarína Veselá (32), která Blesku zásah popsala.

Mladá lékařka je v jednom kole, kromě služeb u pražské záchranky působí také ve vinohradské nemocnici a podílí se na školení mediků. „Mám štěstí, protože práce je mým koníčkem. V patnácti letech jsem se rozhodla, že budu lékařka u záchranářů v Praze, takže se mi vlastně splnil sen,“ říká usměvavá Katarína. Prozradila o sobě, že je vdaná, na děti ale kvůli pracovnímu vytížení zatím nemá čas. Radost jí dělají alespoň čtyři kočky, které s manželem chovají v pražském bytě.

Na nedávný zákrok si do detailů pamatuje. Se svým týmem v pátek 17. listopadu zasahovala v Praze u úrazu muže (42), kterému se po zásahu elektrickým proudem zastavil krevní oběh. Před příjezdem záchranářů jej resuscitovali svědci a přivolaní strážníci.

Pak už byla řada na Kataríně a jejím týmu. „Resuscitace je nesmírně fyzicky i psychicky náročná. V takové chvíli není na emoce čas, musíte se soustředit na to, co je potřeba vykonat. Vše na mě dolehlo až poté, co jsme pacienta předali v nemocnici,“ popsala zásah sympatická doktorka původem ze Slovenska.

„Ani jsem si nevšimla, že mě kolegyně vyfotila. Šlo o mladého člověka, takže emoce byly velké,“ dodala lékařka, kterou na její práci baví právě možnost pomáhat lidem. Na pátečním zásahu ocenila výkon všech zúčastněných.

„Lidé na místě mačkali srdce opravdu skvěle. Tak by to mělo být vždy,“ pochválila laiky. Pacienta pak záchranáři za kontinuální resuscitace předali do Všeobecné fakultní nemocnice.

Lidé děkují

Hold vzdávají záchranářům v komentářích na sociálních sítích desítky lidí. „Díky za vaši práci a pevné nervy,“ píše například pan Karel. „Klobouk dolů před vámi všemi, můžu klidně spát, když vím, že naši zdravotníci jsou andělé, děkuju!“ dodala paní Lada.

Důležité je pomoci

Zraněnému začali pomáhat hned lidé na místě, do příjezdu záchranářů pak resuscitovali také pražští strážníci, kteří mají v autech přenosné defibrilátory. To je podle Kataríny Veselé nesmírně důležité. „Pokud to neudělají, my nemáme na co navázat. Není čeho se bát, stačí zavolat na linku 155 a postupovat podle instrukcí dispečerek, zvládne to každý,“ vysvětlila.

VIDEO: Dopravní nehoda osobního auta s vozidlem záchranářů u Jižní spojky.

majojo ( 23. listopadu 2017 09:24 )

Proč? Oni to přece nikdy potřebovat nebudou!

Jarocell ( 23. listopadu 2017 08:56 )

Lidé z této oblasti musí denně vidět tolik neštěstí a hrůz co jiní neuvidí za celý život. Stres od rána, od výjezdu po návrat. Proto i ona časem otvrdne. Musí, jinak se zhroutí nebo skončí na práškách a chlastu.

Zobrazit celou diskusi