Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Slovensku by zemřela, čeští lékaři s armádou ji zachránili: Holčička je však stále ve vážném stavu

Autor: kon - 
20. listopadu 2017
05:21

Čeští lékaři stále bojují o život holčičky (3 měsíce), kterou zachránili díky »umělým plicím« a již z Bratislavy převezl armádní speciál CASA do Prahy. Na Slovensku miminku tamní doktoři pomoci nemohli.

Stav holčičky byl kritický, selhávaly jí plíce. „Kolegové neměli již jiné možnosti záchrany. Dítě jsme během třicetiminutové operace napojili na takzvanou ECMO podporu a posléze přepravili ve speciálním inkubátoru do Prahy,“ popsal lékař Václav Vobruba z Kliniky dětského a dorostového lékařství VHN a 1. LF UK v Praze.

Vše se díky Armádě ČR podařilo neuvěřitelně rychle. Z kbelského letiště osmičlenný tým specialistů odletěl 15. listopadu v 17:20 a vrátil se ve 23 hodin. Holčička je od té doby stále napojena na »umělé plíce«. „Stav holčičky je stabilizovaný, ale zůstává nadále vážný,“ řekl včera Blesku mluvčí nemocnice Filip Brož a dodal: „Díky metodě ECMO získáváme čas, aby se pacienti mohli léčit.“

Co je ECMO?

Jde o mimotělní membránovou oxygenaci, laicky o »umělé plíce«, které mimo tělo dokážou okysličovat krev a odstraňovat z ní oxid uhličitý. Používá se, když selže klasická plicní ventilace. „Pacienti patří do skupiny, u které se šance na přežití bez této terapie vyjadřují v jednotkách procent. Přežití novorozenců při použití ECMO podpory je přitom více než 75 procent,“ uvedl Václav Vobruba.

Garo ( 20. listopadu 2017 10:21 )

Za to, čo urobila Armáda ČR a predovšetkým českí lekári v prospech záchrany slovenského dievčatka patrí veľké poďakovanie. Ja si však ako občan SR kladiem otázku, že prečo v Bratislave ECMO nemajú a naši lekári musia žobrať v susedných štátoch.Počul som v TV Markíza, že tento prístroj je drahý a stojí asi 100 tisíc eur.Súhlasím, že je drahý, ale vláda SR schválila pred niekoľkými dňami nákup obrnených transportérov za 1,2 miliardy eur!!!. Prepočítajte si to na české koruny. Tak na zbrane máme, ale na prístroj na záchranu života malých detí nemáme?

Zobrazit celou diskusi