Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mirkovi odmítla pojišťovna zaplatit léčbu rakoviny: Táta roční holčičky zemřel!

Autor: ljš, dce - 
20. listopadu 2017
05:00

Prohrál boj s pojišťovnou a nakonec i s krutou nemocí! Mirek Červenka (†36), kterému lékaři po narození dcery diagnostikovali vzácnou formu rakoviny, bohužel před osmi dny zemřel.

Rakovinu plic lékaři Mirkovi zjistili loni v listopadu, když bylo jeho dceři Kačence půl roku. Mladý tatínek začal z ničeho nic vykašlávat krev. "Šel jsem samozřejmě do nemocnice, kde mi rentgen objevil tři kulovité stíny na plicích. Po dalších provedených vyšetřeních se zjistilo, že ložisko nádoru neleží v plicích, tam jsou metastáze, ale v lýtku a jde o sarkom měkkých tkání," popsal Mirek na webu Právonaléčbu.cz.

Bohužel se ukázalo, že jde o vzácnou a velmi agresivní formu rakoviny. Lékaři však viděli naději v biologickém léku Lartruvo, který má v těchto případech nadějné výsledky a je pro léčbu schválen. Všeobecná zdravotní pojišťovna ho však odmítla Mírovi uhradit s odůvodněním, že "ho nelze považovat za jedinou možnost léčby". Zaplatit byla ochotná pouze levnější chemoterapii, která však takové výsledky nepřináší.

Mírova rodina se proto rozhodla s VZP bojovat právní cestou. Na výsledek vleklých soudních sporů ale nebylo možné čekat, protože nemoc rychle postupovala. Rodina tak nákladnou péči, která v celkové výši stála 1 725 780 korun, hradila sama, což ji téměř zruinovalo. Na Lartruvo se proto Mirkovi začaly skládat stovky lidí, kteří mu přispěli na transparentní účet nebo prostřednictvím crowfundingové akce Nadačního fondu pomoci Karla Janečka.

"I přes takto významnou pomoc dobrých lidí, za kterou opět ohromně děkujeme, rodina ze svého vynaložila na přímou úhradu léku 314 490 Kč. Stále se domníváme, že takto naše zdravotnictví fungovat nemá, protože pro značnou část lidí, kteří se dostanou do podobné situace jako Míra, je vydávání podobných částek nemožné a ztratí hned v začátku svého onemocnění to nejdůležitější - naději," uvedli jeho podporovatelé.

Mirkovu advokátovi Ondřeji Pecákovi se v létě podařilo dosáhnout dílčího úspěchu, když soud pojišťovně nařídil případ přehodnotit. Úředníci však uhrazení léčby v říjnu znovu zamítli. To už bohužel mladému tatínkovi zbývaly jen poslední týdny života.

V neděli 12. listopadu vydechl naposledy. "Máme poslední, nejsmutnější zprávu. Včera touto dobou Míra Červenka zemřel. Děkujeme všem, kdo mu v posledním roce jakkoliv pomohli ulehčit jeho hrozný úděl," oznámili v pondělí Mírovi blízcí na jeho facebookové stránce.

Pecák chce ale proti pojišťovně bojovat dál, podobných pacientů je totiž víc. "V boji s touto hroznou nemocí se bohužel příliš často nevyhrává, ale pokud v našem právním řádu je ustanovení, které má nemocným pomoci, pak tu pojišťovny nejsou od toho, aby nemocným házely klacky pod nohy v boji o život," napsal na svých stránkách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mixer ( 22. listopadu 2017 09:35 )

Na jaké ty,davajko?

mixer ( 20. listopadu 2017 21:00 )

Je to svinsvo jako prase.Farmaceut.průmysl a pojišťovny,to je jeden fekál!!! Přitom lék na rakovinu existuje!Dokonce vědeckým týmem našich lékařů byl objeven..Ale nesmí se o tom mluvit , vše spláchli.Proč?Bojejí se,že by nevydělávali.Že by přišli o koryta a zisky.Raději nás nechávají umírat.Už jenom to jídlo,co do něho cpou.Ve všem je chemie,i léky jsou chemie.

mixer ( 20. listopadu 2017 20:54 )

Hodně smutné.Pojišťovna ,to je hnus.Ale proč se divit,vždyť jim nejde o lidi,jenom aby na nich rejžovali a jejich prachy si odklonili.Jako toho nečesanýho spratka otec,konečně úplatkama docílil,že synáčka grázla udělali nevinným.To asi stálo hodně a kde myslíte,že na to vzal?

agfor ( 20. listopadu 2017 18:00 )

Hlavně, že celý život cpal do pojišťovny peníze. Ale z čeho by třeba ředitel VZP psal ke svému 350 000 patu ještě milionové odměny, že ?

ellenic ( 20. listopadu 2017 17:11 )

Hanba pojištovně , která je tímto způsobem zodpovědná za smrt mladého člověka. Měli by se za své špatné rozhodnutí stydět. Jsem ráda, že jsem od nich odešla včas . Hlavně, že v naší ČR je dostatek milionů na financování politických stran a na tučné náhrady našich movitých poslanců. Každý průměrně ročně utratí v náhradách 1,5 milionů, někteří i 1,7 milionu .

Zobrazit celou diskusi