Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rodině vzali Jožku (6) a odvezli ho na Maltu! Nevzdám se, vzkazuje profesionální matka Katarína

Autor: lm - 
8. listopadu 2017
11:34

Profesionální máma Katarína (58) se starala o malého Jožku pět let, dostal se k ní hned po narození. Loni jí ale úřady chlapce vzaly a daly ho manželům na Maltě v rámci mezinárodní adopce. Zoufalá žena se ale odmítá vzdát a chlapce chce zpět.

Katarína byla zaměstnaná jako profesionální matka v dětském domově ve slovenském městě Spišské Vlachy. Jožko se k ní dostal v březnu 2011 a byl pro ni třetím dítětem, o které se v rámci své práce starala. Chlapeček byl v rodině až do října 2016, kdy se domov rozhodl, že dítě z rodiny odebere. Jožko pak skončil v rámci mezinárodní adopce u manželů z Malty.

Profesionální matka ale chlapce během pěti let začala brát jako svého vlastního syna a stejně tak Jožko bral Katarínu jako svou maminku. O adopci dle svých slov dříve nepožádala proto, že jde o velmi zdlouhavý proces. Když jí chlapce sebrali, požádala úřady o svěření do náhradní péče. Úředníci Kataríně slíbili, že její případ posoudí, jenže mezitím chlapce nabídli do zahraničí.

Katarína se nyní snaží proces mezinárodní adopce zastavit, soudy se ale táhnou už téměř rok a bez výraznější posunu. Včerejší stání ani neproběhlo. "Jednání se nekonalo proto, že maltští manželé podali žádost o adopci. Reagovali jsme na to i my, podáním, aby soud vydal neodkladné opatření a přikázal orgánu sociální péče, aby chlapce okamžitě vrátil na Slovensko, protože nebyly splněny předadopční podmínky. Neboť na Slovensku existuje rodina, která se umí a chce o chlapce postarat," vysvětlil portálu Pluska.sk advokát ženy Pavel Hagyari s tím, že slovenská rodina by měla mít při osvojení přednost před zahraniční. "Jinak řečeno, dítě může jít do zahraničí až tehdy, když se nenajde u nás vhodná rodina, což v daném případě neplatí," dodal Hagyari.

"Jsem smutná z toho, co se děje. Stále na Jožka myslím a věřím, že i on na na mě a na naši rodinu. Spoléhám na právníky a důvěřuji jim, že všechno vyřeší ke spokojenosti Jožka," uvedla paní Katarína.

Ředitelka Centra pro mezinárodní ochranu dětí a mládeže Andrea Císarová ale s paní Katarínou nesouhlasí. "O chlapce během pěti let nikdo na Slovensku neprojevil zájem, proto jsme ho postoupili na mezistátní adopci. Na tu v krátké době zareagovalo několik rodin. Nakonec uspěli mladí manželé z Malty. S rodinou jsme v intenzivním kontaktu, dítě je šťastné a má se velmi dobře," sdělila s tím, že na adopci museli spěchat, protože po 6. roku dítěte je s tím problém. Podle ní by navíc adopce měla mít přednost před pěstounskou péčí.

moist ( 8. listopadu 2017 13:37 )

Měli šest let na to dítě adoptovat a ani s adopční přípravou nezačali. Protože proč by se připravovali o prachy za pestounstvi, že? Zároveň si nechali říkat námi a dítě na možnost adopce nijak nepřipravili. Pokud je dítě údajně šťastné, ať mu dají pokoj, tomu páru na Maltě stalo dítě za osvojení...

Zobrazit celou diskusi