Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jožko (6) vyrůstal u pěstounů, když ho úřady odvedly na Maltu: Mami, vždyť jsem tvůj, plakalo dítě

Autor: aba - 
6. listopadu 2017
19:33

Případ šestiletého Jožka ze Slovenska připomíná spíš boj úředníků než starost o výchovu malého dítěte. Chlapce vzali od jeho pěstounů, kde vyrůstal od narození, a odvezli na Maltu, kde žije rodina, která o něj v mezinárodní adopci projevila zájem.

Jožko vyrůstal v rodině takzvaných profesionálních rodičů. Katarína Dzurillová (58) ze Spišské Nové Vsi na Slovensku si přinesla domů chlapce, když mu bylo jen pár dní. Od té doby vyrůstal s ní, jejím manželem a jejími dětmi, a tak je bral za rodinu a Kataríně říkal maminko. „Nic se nedělo, neměli jsme žádné informace, že by si někdo na Slovensku chtěl Jožka osvojit. Náš vztah se prohluboval,“ vypráví Katarína.

Jenže dětský domov od nich chlapce loni odebral, protože o jeho adopci projevila zájem rodina z Malty. Od té doby ho žena, které říká maminko, viděla jen párkrát, její manžel ani jednou. O chlapce se rozhodli bojovat, a tak Katarína skončila jako profesionální rodič, aby mohla požádal o pěstounskou péči. „Byla to pro nás nejschůdnější cesta, protože proces adopce je velmi zdlouhavý,“ popisuje a vzpomíná na Jožkova poslední slova, když ho od nich brali. „Maminko, já přece nemůžu odejít, vždyť jsem tvůj,“ plakalo tehdy dítě.

Případ rodina Dzurillova řeší s Andreou Cisárovou z Centra pro mezinárodní ochranu dětí a mládeže. „Dzurillovi za téměř šest let neprojevili zájem o osvojení nebo adopci Jožka a rozhýbali se až potom, co o chlapce projevili zájem ze zahraničí. Adopce má přednost před pěstounskou péčí a u chlapce byl na adopci nejvyšší čas,“ tvrdí Cisárová. „O dítě po dobu pěti let nikdo na Slovensku neprojevil zájem, proto jsme ho postoupili pro mezinárodní adopci. V krátké době zareagovalo několik rodin a nakonec uspěli mladí manželé z Malty. S rodinou jsme v kontaktu, dítě je šťastné a má se velmi dobře,“ doplnila k aktuálnímu stavu Jožka.

Jenže Katarína se dítěte nechce vzdát. „Žádali jsme, aby proces mezinárodní adopce zastavili. Informovala jsem je, že dáváme návrh na soud, aby nám bylo dítě svěřené do náhradní výchovy. Závěr byl takový, že náš případ ještě jednou posoudí. I přes to jsme pak byli nemile překvapení, když jsme se dozvěděli, že v Bratislavě proběhlo něco jako výběrové řízení a Jožko skončil na Maltě v předadopční péči,“ pláče Katarína.

O konečném osudu Jožka a o tom, jestli bude vyrůstat na Slovensku, nebo na Maltě, teď musí rozhodnout soud.

VIDEO: Místo aby si užíval, adoptoval tento gay čtyři postižené děti

msml20 ( 6. listopadu 2017 23:26 )

To je otřesné. Tak místo, aby ocenili, že chlapeček je spokojený, pěstouni se o něho dobře starají, paní má za svoji maminku, tak někomu hrábne a dá ho úplně cizím lidem do cizí země. To je skoro jak v Norsku. Ty byrokraty, kteří tohle způsobili bych okamžitě z práce vyhodila. Paní a celé rodině přeji moc štěstí. A samozřejmě malému Jožkovi, aby vše dobře dopadlo.

Simmie1994 ( 6. listopadu 2017 22:43 )

Koukám že je to všude stejný, co chce dítě nikoho nezajímá. Pěstounům přeju hodně štěstí aby jim kluka nechali.

Zobrazit celou diskusi