Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rodina paterčat utratila desetitisíce: Na co peníze šly a proč musela zřídit domácí pokladnu?

Autor: ljš - 
12. října 2017
05:07

Bylo to náročné období! Rodina paterčat měla v posledních měsících celou řadu velkých výdajů spojených s nástupem dětí do školky a také s úpravami bytu. Na stránkách své sbírky nyní podrobně vysvětlila, jak s penězi hospodaří.

Sbírku pro rodinu paterčat vede od dubna 2015 spolek Maminky dětem při Rodinném centru Milovice. Na transparentním účtu jsou k dohledání všechny dary a také jednotlivé výdaje, kterých bylo bohužel v poslední době více.

„Měsíce srpen a září byly finančně velmi náročné. Byly zakoupeny skříně a upravena předsíň. Mezi další veliké položky patřily platby spojené s nástupem dětí do mateřské školky – stravné a platby na kulturní fond. Dále byly uhrazeny platby pro Antonia (starší bratr paterčat, pozn. red.) v ZUŠ, za školní družinu a obědy,“ shrnula vyúčtování za poslední období ředitelka centra Petra Dobiášová.

Osvětlila také, na co byl použit výběr 15 tisíc korun z poloviny září. „Z vybraných 15 000 Kč bylo 3 000 Kč hned předáno ZŠ na třídní fond a akce školní družiny. 5 000 Kč máme uloženo v pokladně na celý školní rok na věci spojené s MŠ (vše budeme muset podložit orazítkovanými účtenkami). Zbývajících 7 000 Kč čeká na chvíli, kdy bude potřeba nakoupit pro všechny děti zimní boty,“ uvedla Dobiášová.

Pokladna podle ní není v domácnosti paterčat nic nového. Zavedli ji kvůli tomu, že k účtu mají přístup pouze pověření pracovníci spolku, ale nikoli rodiče. Ti tak nemohou provádět žádné platby z účtu nebo kartou, ani vybírat z bankomatu. „Protože není možné, aby pověření pracovníci s platební kartou doprovázeli rodiče paterčat na nákupy, byla již před rokem zřízena pokladna, do které jsou vždy jednou za nějakou dobu převedeny peníze v hotovosti,“ vysvětlila ředitelka centra.

Rodiče dětí ale vždy vše pečlivě dokládají účtenkami a fakturami, které se pak předkládají při vyúčtování Středočeskému kraji, který hospodaření kontroluje.

Centrum pro paterčata a jejich staršího bratra Tonyho také pořádá sbírku hmotné pomoci. Několikrát do roka zveřejňuje seznam věcí, které by rodina potřebovala. Aktuálně by bylo potřeba především doplnit lékárničku a pořídit zimní oblečení. 

Seznam věcí, které by paterčata potřebovala. Seznam věcí, které by paterčata potřebovala. | RC Milovice

Rodina již také obdržela 660 tisíc s první sbírkou, kterou pro rodinu pořádal Klub dvojčat a vícerčat. Ten však peníze kvůli neshodám převedl na magistrát, který je rodičům dětí mohl předat pouze formou daru. Rodina tím ale přišla o sociální dávky. Peníze navíc může používat striktně jen pro paterčata, nemůže jimi tedy řešit běžný chod domácnosti nebo výdaje na staršího bratra dětí Tonyho.

Paterčatům můžete přispět pomocí transparentního účtu ZDE››

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa