Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékaři si mysleli, že má rakovinu: Problémy ale způsobilo staré tetování!

Myslela si, že má rakovinu, ve skutečnosti ale její imunitní systém reagoval na její 15 let staré tetování. (Ilustrační foto)
Myslela si, že má rakovinu, ve skutečnosti ale její imunitní systém reagoval na její 15 let staré tetování. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia, Annals of Internal Medicine)
Autor: lm - 
3. října 2017
23:04

Myslela si, že má rakovinu, ve skutečnosti se ale její tělo pralo s 15 let starým tetováním. Třicetiletá Australanka měla zvětšené lymfatické uzliny, které jí lékaři vyoperovali a zjistili, že v sobě mají černý pigment. Neobvyklý případ pak popsali v lékařském žurnálu Annals of Internal Medicine.

Třicetiletá Australanka přišla na kliniku poté, co si v podpaží nahmatala bulky. Doktoři při následných testech odhalili, že má žena zvětšené lymfatické uzliny v hrudi. Lékaři se domnívali, že má žena rakovinu, konkrétně zhoubné nádory zvané lymfomy. Při bližším zkoumání ale zjistili něco neobvyklého.

Když jednu z vyoperovaných uzlin dali pod mikroskop, zjistili, že v ní je černý pigment a její imunitní systém takto reagoval na 15 let staré tetování na zádech. „V 99 případech ze sta by to byl případ lymfomu,“ prohlásil hematolog Dr. Christian Bryant z nemocnice v Sydney s tím, že spolu s kolegy nikdy nic podobného neviděli.

Podle doktora Bryanta se stává, že zvětšené a pigmentované uzliny jsou mylně považovány za melanom (zhoubný nádor na kůži), ale nikdy se nestalo, že by byly tak hluboko, aby byly zaměnitelné za lymfom.

Doktoři netuší, co takovou reakci po 15 letech způsobilo. Podle doktora Bryanta se ale ženě uzliny už nezvětšují a nebude kvůli tomu mít žádné vážnější problémy.

Video: Kdysi trestanecký cejch, dnes symbol individuality. Tetování.

Video  Kdysi trestanecký cejch, dnes symbol individuality. Tetování.  - https://www.youtube.com/watch?v=mZ4Doat2BWQ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi