Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Drsný příběh učitelky Jarmily: Rodiče mě šikanou vyštípali ze školy

Učitelé si prostřednictvím poznámky často zřejmě uleví. Občas jsou to ale perly. Ty největší najdete v naší galerii…
Učitelé si prostřednictvím poznámky často zřejmě uleví. Občas jsou to ale perly. Ty největší najdete v naší galerii…  (Autor: iStock)
Autor: ljš - 
3. října 2017
18:14

Svou práci milovala a mezi žáky byla oblíbená. Teď ale jednašedesátiletá učitelka Jarmila skončila na dlažbě a je znechucená chováním rodičů tak, že ani neví, jestli se chce za katedru ještě vrátit.

„Nikdy jsem si nemyslela, že se dožiji doby, kdy budu šikanovaná ve své profesi, kterou jsem milovala a věnovala jí celý život,“ řekla paní Jarmila serveru Maminka.cz. Na prvním stupni nejmenované základní školy učila přes 30 let. Za tu dobu odučila stovky žáků, kteří na ni dodnes s láskou vzpomínají. Podle většiny dětí i rodičů je sice přísná, ale spravedlivá, zábavná a hodně naučí.

Bohužel ale nepadla do oka dvěma maminkám. „Obě maminky se léta znaly, stejně jako jejich synové, šikovní kluci, kteří však neuznávali jakékoliv hranice a autority a byli pravděpodobně vychováváni v tom, že jejich život, vědomosti, zážitky, ale i materiální vybavení mají mnohem větší hodnotu než ostatních dětí,“ vysvětlila učitelka. Sama však odmítá jakýkoli přístup, který by děti kastoval.

Problémy začaly záhy. „Co čert nechtěl, oba kluci měli od počátku kázeňské problémy. Svoji extrémní soutěživost i neschopnost vyrovnat se s porážkou či neúspěchem opakovaně řešili hrubou agresivitou. Jejich obětním beránkem se stal tichý a drobný vietnamský spolužák,“ uvedla Jarmila.

Zkušená učitelka se rozhodla neřešit případ tresty, ale naopak se snažila utlačovaného chlapečka co nejvíce začlenit. Dětem promítla film o Vietnamu, přiměla ho, aby přinesl tamní sladkosti a naučil děti několik slov ve svém jazyce. Ty mu pak na oplátku pomáhaly s češtinou.

Atmosféra ve třídě se sice radikálně změnila k lepšímu, záhy ale přišel zvrat. Rozezlené matky vyrazili rovnou za ředitelem školy a začaly si stěžovat. Jarmila prý malému Vietnamci nadržuje a nadměrně se mu věnuje, mezi dětmi tak vytváří rozbroje a ještě je nutí mluvit při hodinách češtiny vietnamsky.

„Bohužel se v té době vyměnilo vedení a nový ředitel razil politiku: rodič je klient, rodič má pravdu. Přesněji rodič, který je vlivný a má škole co přinést. A to obě maminky byly! Jedna působila jako zastupitelka na místním úřadě (zřizovatel školy), druhá měla manžela právníka. Výsledkem jednostranného dialogu byl vytýkací dopis od ředitele a neustálé hospitace na hodinách,“ vypráví Jarmila.

Vše vyvrcholilo peticí, kterou podepsali především příbuzní obou maminek. Jarmila se nakonec zhroutila a skončila na čtyři týdny v pracovní neschopnosti. Po návratu jí ředitel odmítl prodloužit smlouvu. „Nyní přemýšlím, zda nastoupím jinam, nebo odejdu do předčasného důchodu. Sice mé jméno částečně očistila skupina rodičů i bývalých žáků, která se mě veřejně zastala, ale já už na další boj nemám sílu, mám nemocného muže a energii věnuji raději jemu,“ uvedla zklamaná učitelka.

Celý Jarmilin příběh si můžete přečíst ZDE››

Otřesné video: Studenti v pražské škole Na Třebešíně šikanovali učitelku Ludmilu:

Video  Žáci utýrali učitelku: Vedení školy tutlá šikanu a zastrašuje studenty!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

lepabrena ( 4. října 2017 14:39 )

Učitelka češtiny má učit češtinu a ne se věnovat něčemu jinému. Pokud nezvládá učivo a žáky, měla by přestat učit. V době, kdy tato 61 letá učitelka začala učit, museli být učitelé povinně členy Komunistické strany Československa a povinně vést už při studie Pedagogické fakulty pionýry v duchu marxismu-leninismu- takže logicky nadržuje Vietnamci, jehož země je doposud socialistická. Je smutné, že takovíto dinosauři ještě učí.Výsledkem jejich "práce" je fakt, že v poslech letech stoupl počet funkčně negramotných českých občanů až na 30% ve věku nad 15 let a že dnešní maturanti nejsou ani k maturitě schopni přečíst povinnou literaturu, kterou jejich rodiče četli na 1. stupni základní školy.

paralenka ( 3. října 2017 21:58 )

Vyjádření, resp. rozsudek Nejvyššího soudu ČR ohledně opakovaného uzavírání smluv na dobu určitou: pracovní řád MŠMT ČR vydaný 16.5.2001“, který „výslovně v čl. 9 odst. 2 uvádí, že zaměstnavatel nesmí zneužívat výkonu práv a povinností vyplývajících z pracovněprávních vztahů na újmu zaměstnance a jako příklad tohoto zneužití je výslovně uvedeno neodůvodněné opakované uzavírání pracovního poměru s plně kvalifikovanými zaměstnanci na dobu určitou nebo uzavírání pracovního poměru na dobu kratší než je školní rok“; že „jednala v rozporu s ustanovením § 82 odst. 4 zák. práce, čímž založila částečnou neplatnost právního úkonu dle § 242 odst. 1 písm. a), odst. 3 zák. práce“, a že jde o „řetězení pracovních poměrů, které je výslovně v rozporu se zájmem společnosti“. ***http://profipravo.cz/index.php?page=article&id_category=68&id_article=251549&csum=a93 35887

paralenka ( 3. října 2017 21:41 )

Nerozumím tomu, že jí ředitel neprodloužil smlouvu. Jestliže byla dlouhodobě v pracovním poměru, měla zcela jistě smlouvu na dobu neurčitou, neboť řetězení opakovaných smluv na dobu určitou bylo zatrženo ze strany MŠMT! Jedině že by byla už v důchodu, což podle článku není, mohla by mít smlouvu na dobu určitou, případně na záskok za MD, nebo nový zaměstnanec se zkušebkou, což také nebyla. Něco tady nehraje. Ale supermatky opravdu dokážou zlikvidovat učitele, to jsem zažila. Sepsaná petice s pěti podpisy - a kolegyně šla takřka ze dne na den, což bylo to nejhorší, co se mohlo stát, bezva "příklad" pro další následovnice! Ředitelé se bojí, nechtějí mít problémy a především před zřizovatelem stojí v předklonu bez ohledu na to, že málokterý starosta a jeho pucflekové problematice školství rozumějí! O prachy totiž jde na prvním místě i při financování škol, a opravdu nemluvím o platech, ale o vybavení, provozu, investicích. V okamžiku, kdy stát školství přehrál na obce, udělal z učitelů vazaly, což je nejhorší v malých obcích. Mluvit o Vietnamci nemá cenu, stejně tak může jít o dítě menší než ostatní, cikánské nebo jiné národnosti, povinností každého kantora je zabránit šikaně a dítě začlenit mezi ostatní!

lepabrena ( 3. října 2017 21:19 )

Řešením by bylo aby si všichni rodiče vychovávali své děti doma a Vietnamci také- ale ve Vietnamu a ne v České republice. Moji příbuzní emigrovali za komunismu na Západ- nikdy, nikdy, nikdy by tam neobstáli, kdyby se chovali tak jako Vietnamci zde. Museli se plně integrovat, naučit se jazyk země hostitelů, i vysokoškoláci dělali podřadnou nekvalifikovanou práci, pokud nesložili zkoušky v jazyce hostitelské země. A podnikat na živnostenský list? To si děláte legraci?! Otázka zní- kdo je tady tak líný, že mu nestačí běžná otevírací doba obchodů a musí si chodit v noci kupovat k Vietnamcům? Kdo u nich nakupuje drogy a kdo se od nich nechá podplácet?

lepabrena ( 3. října 2017 20:32 )

Učitelka může k Vietnamcům nastoupit do práce a učit jejich děti za 20,- Kč na hodinu. Tím si určitě polepší. Bydlím v Praze 4, kde byla nedávno otevřená vietnamsko-česká mateřská a základní škola. Jediní Češi jsou tam 4 české učitelky, jinak jen vietnamští zaměstnanci a děti. Děti tam mají rozšířenou výuku jazyků, tanec, učí je tam hrát na hudební nástroje, několikrát denně jídlo- pro Vietnamce vše zdarma.Ve svém okolí vidím české učitelky, jak chodí do rodin doučovat vietnamské děti, mladé české ženy se starají a kojí vietnamské kojence. Vietnamci zde vyrábějí a prodávají především drogy a už zničily mladou českou generaci, která je na drogách závislá. Vietnamská pracovitost spočívá v tom, že sedí ve smrdutých stáncích, ve kterých prodávají buď ošklivé oblečení, nebo přeprodávají za vysoké ceny shnilou a smrdutou zeleninu, kterou nakupují v akcích v běžných kamenných prodejnách, nebo prodávají načerno vyrobené, zdravotně závadné napodobeniny cigaret známých značek a alkoholu, či vyrábějí a prodávají drogy- někdy vše dohromady. Česko je jediná země nejen v Evropě, ale i na světě, kde si Vietnamci mohou takového chování dovolit, nikde jinde to není možné! Asi nemají jinde tak úplatnou policii a soudy a tak pasivní obyvatelstvo, jako v České republice! A když jsou někde vyjímečně rodiče rozumní, je to špatně? Já těm rodičům tleskám!

Zobrazit celou diskusi