Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sestry (†21 a 19) se staly nejmladšími pacientkami s Alzheimerem, rodiče už starší s pláčem pochovali

3. září 2017
06:55

Chudáci rodiče. Vytrpěli si toho tolik a bolest páru Marka a Lisy Bushawayových (oba 48) zdaleka nekončí. Jejich dcery jsou nejmladšími pacientkami ve Velké Británii, kterým lékaři diagnostikovali Niemann-Pickovu chorobu. Tímto onemocněním, které je formou Alzheimerovy choroby, trpí na světě pouze 700 lidí.

Emily Bushaway bylo teprve šest let, když jí byla Niemann-Pickova choroba diagnostikována.  Rodiče z toho byli zdrceni. Osud si ale pro ně přichystal další ránu. O sedm let později lékaři diagnostikovali její tehdy devítileté sestře Sarah stejné onemocnění.

Mark a Lisa se stali ošetřovateli svých dětí na plný úvazek. Onemocnění jejich dcer se velmi zhoršilo. Obě ztratily schopnost chodit, mluvit a psát. Vyvinula se u nich demence, kvůli které se z nich staly žijící trosky. To vše museli rodiče sledovat.

Emily se nejdříve začala opakovat, pak si přestala pamatovat jména kamarádů. A její stav se zhoršoval. „Je to tak krutá nemoc, jedno z nejhorších onemocnění, o kterém jsem kdy slyšela. Obralo nás o tolik,“ řekla Lisa Mirroru.

Čekali jsme, že pokud se u někoho projeví demence, budu to já a Mark, až budeme staří. Nikdy jsme neočekávali, že naše dívky budou potřebovat nepřetržitou péči,“ říkali Bushawayovi společně. Chtějí zvýšit povědomí o nemoci, která v 21 letech zabila Emily.

Lékaři nyní předpokládají, že Sarah, které je nyní 19 let, se nedožije vysokého věku. Onemocněné zdevastovalo rodinu Lucy natolik, že dokonce ztratila víru v boha. „Byla jsem věřící, ale mít dvě děti s touto nemocí mě o víru připravilo,“ prohlásila.

Podívejte se na reportář o dětském Alzheimeru:

vegruna ( 3. září 2017 08:49 )

A co si tak pročíst cestou do Plzně pravidla pravopisu ??

karkulka_z_lesa ( 3. září 2017 08:01 )

"Mark a Lisa se stali ošetřovateli..." Co takhle to "i" vyměnit za "y"?! ... za 5 a zpátky do Plzně!!!

Zobrazit celou diskusi