Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opatrovník vnuků dědy Zdeňka (†70): S tátou se viděli párkrát, starat se o ně nemůže

Autor: aba - 
13. srpna 2017
05:01

Zdeněk Sporer (†70) z Mostu, známý z reality show Akce můj domov, kterou uváděla Tereza Pergnerová, se sám staral o své dva vnuky Daniela (13) a Dominika (11). Bohužel v neděli zemřel, a tak chlapci skončili u jeho kamaráda, kterého učinil jejich opatrovníkem. Tátu prý viděli jen párkrát.

Zdeněk se o chlapce staral poté, co je jeho dcera jako malé opustila a brzy nato zemřela. Bydlel s nimi v bytě v Mostě, který byl ve špatném stavu. Tereza Pergnerová a její tým byt v rámci proměny v reality show opravili, jenže Zdeněk si ho nestihl užívat dlouho. Tři čtvrtě roku po proměně zemřel a chlapci jsou teď u svého opatrovníka.

Tím je Zdeňkův kamarád Zdeněk K. (56), který žije na vesnici se svojí přítelkyní Jitkou (57). Oba mají už dospělé děti a dohromady osm vnoučat a klukům plánují zařídit nový život v jejich domku s malým hospodářstvím, aby byli spokojení. 

"Do školy budou dojíždět do Mostu, tam, kam chodili. Chceme klukům pořídit nové oblečení, protože z většiny, co mají doma, vyrostli. Musíme koupit penály, tašky. Chci, aby byli v pořádku a pěkní," říká Jitka. 

Dědeček Zdeněk požádal svého přítele o opatrovnictví už před mnoha lety. Myslel na budoucnost svých vnuků a na to, co se s nimi stane, až tu nebude. "Už je to dobrých devět let, kdy mě o to požádal a takové věci se příteli neodmítají. Kluky znám od plenek, stejně tak všechny starosti, které Zdeněk prožil," vypráví opatrovník chlapců a vzpomíná na smutnou nedělní noc, kdy jeho přítel zemřel.

"Kolem půl desáté večer mně volali policisté, že mám přijet. Řekl jsem, že tam budu do hodiny, že už bydlím jinde. Byl jsem z toho celý hotový a nevzal si papír z magistrátu. Ten jsem pak dodal a kluky jsem si asi v půl jedné v noci převzal a odvezl rovnou sem." Na malém hospodářství teď mají Daniel a Dominik prase, králíky nebo rybičky. 

Zdeněk ani Jitka nejsou proti tomu, aby se kluci stýkali se svou rodinou. "Určitě nikomu z rodiny nebudu bránit, aby se s kluky viděl. Občas se viděli s tátou, jenž se o ně ale nemůže starat, a děda chtěl, aby šli ke mně. Vše záleží na dohodě a až proběhne opatrovnický soud," uzavírá Zdeněk. 

Naďa Krupczová z Magistáru města Most vysvětlila, že pokud to není v rozporu se zájmy dítěte, jmenuje soud poručníkem toho, koho označili rodiče. Pokud nikdo označen nebyl, jmenuje poručníkem některou z osob příbuzných nebo blízkých dítěti nebo jeho rodině. Vždy se postupuje citlivě s ohledem na nejlepší zájmy dítěte.

Video  Akce nový domov: Terezu Pergnerovou dojal příběh statečného dědečka!  - TV Nova
Video se připravuje ...