Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Děda z reality show s Pergnerovou položil život za vnuky: Na sebe nemám čas, pro kluky cokoliv, říkal

Autor: dce - 
8. srpna 2017
16:04

Život Zdeňka Sporera a jeho dvou vnuků rozhodně nebyl procházkou růžovou zahradou. Zdeňkova dcera mu předala své dva syny ještě v plínkách a zmizela jim ze života. Zdeněk se o dvě děti staral sám, bez pomoci nejbližších. Loni v prosinci se stali „hvězdami“ reality show Akce nový domov. Jejich příběh vyvolal emoce po celé České republice.

Tenhle příběh by rozplakal i ty nejtvrdší chlapy. Zdeněk měl manželku a dvě dcery. Jenže u starší Žanety se projevila epilepsie. Zdeňkova manželka se dcery zřekla, a tak následoval rozvod, protože Zdeněk se chtěl o nemocné dítě postarat. V dospělosti si Žaneta našla partnera a porodila dva chlapce – Daniela a Dominika. Jenže pak se něco zlomilo... 

Zdeněk se ve svých šedesáti letech musel začít starat o dva chlapečky – tehdy jim byly tři a jeden rok. „Holka mi dala děti, ten malej byl ještě v kočárku, nechala mě tam stát a řekla, že odchází,“ řekl v pořadu TV Nova Zdeněk. Deset let se o ně staral, jak nejlépe mohl. A to i bez pomoci bývalé manželky nebo otce obou chlapců.

„Pro sebe čas nemám... Pro svoje vnuky bych udělal cokoliv. Oni mě natolik drží při životě, že se snažím, abych tu byl co nejdýl. A každej den, když se probudím, tak řeknu ‚Pane Bože, děkuju ti a přeju si další den, abys mi dal‘. Jenom kvůli těm klukům, kvůli nikomu jinýmu.“

Video  Akce nový domov: Terezu Pergnerovou dojal příběh statečného dědečka!  - TV Nova
Video se připravuje ...

„Děda je něco jako máma i táta v jednom,“ řekl štábu třináctiletý Daniel. Jenže postarat se o dva dospívající chlapce nebylo v důchodu nic jednoduchého. Byt Sporerových o tom vypovídal asi nejjednoznačněji. „Přednější je mi jim dát Bobíky plnou lednici, knedlo zelo vepřo, řízek a tamto musí počkat. Buď našetříme, nebo ne,“ komentoval zoufalý stav jejich domova dědeček.

„Moji vnuci jsou pro mě všechno, oni mě drží,“ dodal Zdeněk. Tereza Pergnerová se svým týmem jejich byt podstatně změnili. „Když jsem vstoupil do bytu, tak jsem nechtěl uvěřit tomu, že jsem doma,“ řekl Zdeněk. Nového bydlení si ale Zdeněk užil jen krátce. V neděli – tři čtvrtě roku po odvysílání pořadu – zemřel v nemocnici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině