Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neuvěřitelná anabáze asi nejstaršího traktoristy Česka (84): Místo 5 kilometrů najel 89!

Autor: Jan Doležal - 
11. srpna 2017
21:59

Neuvěřitelnou jízdu prožil traktorista Miloslav Hájek (84). Ten se svým strojem totiž zabloudil. Zatímco po něm pátrali policisté i vrtulník, důchodce dojel z vesničky Kuchař u Prahy až na Ústecko. »Výlet« dlouhý 89 km popsal Blesku.

Cestu od kombajnu se zapřaženým valníkem plným ječmene začal Miloslav v úterý ráno. Trasa měřila pět kilometrů. „Všechno šlo normálně, dopoledne jsem tu trasu tam a zpátky jel ještě několikrát. Po obědě nanovo, ale jak bylo to příšerné vedro, tak jsem asi nějak zblbnul, popletl jsem si cestu a jel prostě úplně jinam,“ popisuje anabázi traktorista.

Řekl si, že se musí držet nějakého známého bodu a jet tím směrem, ale nebylo to prý nic platné. „Věděl jsem, že musím co nejblíž ke Slanému, ale pak jsem se nějak zamotal a bylo to,“ přiznal Miloslav. „Ten den jsem zrovna jako na potvoru u sebe neměl mobil,“ vzpomínal. Jezdil neznámou krajinou, až mu před šestou večer došla v nádrži traktoru nafta.

Najednou k němu přišel muž a ptal se, co se stalo. „Odpověděl jsem, že jsem se ztratil a nevím, kde jsem. Ukázalo se, že je to tamní farmář. Byl jsem nedaleko Podbořan. Vzal mě k sobě, dolil naftu a plachtou přikryl ječmen na valníku. Pak jsme zavolali farmáři, kterému při žních pomáhám, ten hned nasedl do auta a přijel pro mě,“ dodal traktorista.

Všichni si oddechli, že je Miloslav naživu, a posílali ho k lékaři na vyšetření. Traktor neměl klimatizaci a ten den bylo skoro 40 stupňů ve stínu. „Nikam jsem nešel, mám tuhý kořínek,“ tvrdí důchodce. Alkohol mu vůbec nic neříká, denně vypije dva litry mléka, a to ho prý drží při životě.

Papíry na traktor má Miloslav Hájek od svých šestnácti, skoro 70 let. „Lásku k traktoru mám po tátovi, který byl traktorista celý život. Určitě chci jezdit dál. Bez práce prostě nedokážu být. Kamarád ze Středokluk říká, že na traktoru musím umřít,“ směje se Miloslav.

VIDEO: Sklizeň podle Pata a Mata: Co myslíte, kolik toho dovezou do cíle?

Video  Sklizeň podle Pata a Mata: Co myslíte, kolik toho dovezou do cíle?  - Facebook.com
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi