Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Petr z Bíliny žil 17 let bez kusu lebky: Zachránila ho unikátní operace

Autor: ljš - 
1. srpna 2017
16:56

Dlouhé roky si musel sedmapadesátiletý Petr Harnisch z Bíliny dávat pozor na sebemenší náraz do hlavy. Ten by pro něj totiž mohl mít smrtelné následky, protože mu na pravé straně hlavy chyběla velká část lebeční kosti. Unikátní operace v ústecké nemocnici ho ale zachránila.

Petr utrpěl před sedmnácti lety vážný úraz hlavy, který ho ohrožoval na životě. Lékaři mu tehdy museli odstranit velkou část lebky, aby měl poraněný mozek dostatek místa a nedošlo k poruše jeho prokrvení kvůli otoku.

Kost lékaři uložili do kostní banky a po opadnutí otoku se ji pokusili pacientovi znovu importovat. To se bohužel nepodařilo, kost se totiž postupně vstřebala. "V následujících letech jsme se snažili chybějící defekt lebeční kosti nahradit různými dostupnými materiály. Zkoušeli jsme běžně používané umělé pryskyřice na bázi polymethylmethakrylátu (PMMA) včetně antibiotiky impregnovaných materiálů. Zkoušeli jsme také jiné umělé materiály, nicméně všechny minulé operace skončily odmítnutím materiálu s nutností jeho následovného vyjmutí. Pacient byl tedy již téměř sedmnáct let bez trvalého lebečního krytu," vysvětlil neurochirurg MUDr. Petr Vachata, Ph.D., MBA.

Pro muže to znamenalo obrovská omezení. "S takto rozsáhlým defektem je spojena celá řada obtíží a rizik. Pacient byl ohrožen i při minimálním úrazu bezprostředním závažným poraněním mozku a současně vlastní nechráněná mozková tkáň byla vystavena změnám okolního atmosférického tlaku," uvedl lékař, podle kterého pacient trpěl častými bolestmi hlavy a kvůli deformaci hlavy také společenským vyloučením.

Unikatní operace ale všechno změnila. Lékaři konečně našli materiál, který by mohl lebeční kost nahradit. "V našem případě jsme, jako první v České republice, implantovali náhradu zhotovenou na míru z titanu," řekl lékař. Pacientovi pomohl rychlý vývoj v oblasti 3D tisku, zatímco dříve bylo možné používat pouze plasty, nyní už se daří vyrábět implantáty i z titanu, který je v medicíně dobře použitelný.

Materiál se v případě pacienta z Bíliny ukázal být tou nejlepší volbou. "Operační výkon proběhl bez komplikací a trval necelou hodinu. Vlastní implantát byl k okrajům lebeční kosti pevně po obvodu přifixován titanovými šroubky. V pooperačním průběhu se neobjevily žádné komplikace a pacient byl propuštěn do domácího ošetřování. Obtíže, kterými při rozsáhlém defektu lebeční kosti trpěl, byly úspěšně odstraněny. Po mnoha letech se bude moci pacient konečně zapojit do plnohodnotného života,“ uzavřel Vachata.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 1. srpna 2017 20:32 )

Konečně vypadá jak Gorbačov.

Zobrazit celou diskusi