Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pletené chobotničky pomáhají předčasně narozeným dětem: Shání se po nich i české porodnice

Háčkované chobotničky pomáhají předčasně narozeným miminkům
Háčkované chobotničky pomáhají předčasně narozeným miminkům  (Autor: Facebook)
Autor: aba - 
28. července 2017
20:35

Pletené chobotničky mohou nedonošeným dětem výrazně pomoci po zdravotní stránce. Právě to si myslí porodníci z jedné anglické porodnice a tento trend už dorazil i do Česka. Po pletených chobotničkách se práve těď shání i olomoucká porodnice.

Novorozenecká JIPka v Olomouci zveřejnila na facebooku poněkud nevšední žádost. Prosí šikovné lidi, jestli by nemohli pomoci s háčkováním malých chobotniček, které pak nemocnice dává novorozencům.

"Tyto chobotničky mají děti po celou dobu hospitalizace u sebe, jsou díky nim klidnější, cítí se víc v bezpečí a nakonec si je odnesou domů," píše se v příspěvku. Součástí je i odkaz na návod, jak háčkovanou chobotničku vyrobit a poděkování všem, kteří mohou pomoci.

Tento trend dorazil do českých porodnic ze zahraničí, kde jako první pozorovali pozitivní účinky těchto zvířátek na miminka. Podle zástupců nemocnice Pool v Anglii pomáhají zvířátka předčasně narozené děti uklidňovat. "Když jsme slyšeli o rozdílu, které tyto hračky způsobují u dětí, které je mají a které ne, byli jsme ohromeni a po bádání na toto téma jsme se rozhodli dát je dětem i v naší nemocnici. Je úžasné, že něco tak jednoduchého může dítě uklidnit a že se díky tomu cítí lépe," řekl pro CNN Daniel Lockyer, zdravotník z novorozeneckého oddělení nemocnice Pool.

To, co podle odborníků na těchto chobotničkách dětem pomáhá, jsou jejich měkká chapadla, která dětem připomínají pupeční šňůru a teplá příze pak matčinu dělohu. Zjistili, že miminka, která se tulí k chobotničkám si tolik nevytrhávají hadičky a ostatní dráty, kterými jsou napojené na monitory.

Příspěvek olomoucké nemocnice se setkal s velkým pozitivním ohlasem. Za bezmála den už má více jak 20 tisíc sdílení a skoro dva tisíce komentářů, ve kterým uživatelé povětšinou slibují, že pomohou. 

Video  Malá holčička si užívá mytí vlásků  - Facebook/Supermámy
Video se připravuje ...

zlobit ( 29. července 2017 13:29 )

Nemusíte jenom do Olomouce, uvítají to kdekoliv v porodnici.

zlobit ( 29. července 2017 13:27 )

Vaše "přednáška " o chobotničkách je zbytečná a pak, kdybyste byla tak "zdatná" jak píšete, věděla byste, že většina žen (pokud umí plést), raději hlavičku upletou, je to hezčí a jemnější. Ale to není důležité, raději nám sdělte, kolik jste jich vyrobila Vy za těch pět měsíců co uvádíte, popřípadě kolik od roku 2013. Že uvedla redakce chybu, to nevidím důležité, protože konečně slušný článek, který by mohl vyburcovat lidi, aby pomohli.

DenisaK ( 29. července 2017 10:58 )

 Nekolik chyb: - chobotnicky jsou hackovane ne pletene - zacali s nimi v roce 2013 v Dansku a postupne se rozsirily do celeho sveta Fb skupinka se jmenuje: Nedoklubko - chobotnicky pro kulisky - tento projekt zastituje a zacala organizace Nedoklubko - v CR se hackuji chobotnicky uz 5 mesicu a posilaji se pres koordinatorky Nedoklubka do nemocnic, kde pecuji o predcasne narozena miminka Vice rada zospovim ve skupince ☺ krasny den

Sachmet007 ( 29. července 2017 09:39 )

Milí redaktoři, opravte si chybu - ty chobotničky jsou háčkované a ne pletené! Zas si někdo plete rejč a lopatu!

frymi ( 28. července 2017 22:06 )

Odkaz na návod v PDF: www.mojegalanterka.cz/download/chobotnicka.pdf

Zobrazit celou diskusi