Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jakub (16), aby žil, musí podstoupit operaci kostní dřeně: Schází však vhodný dárce!

Fotografie
Brněnští lékaři umí lépe poznat, komu hrozí rakovina  (Autor: internal)
Autor: zde, sč, rc - 
14. července 2017
05:20

Je mu teprve krásných šestnáct let, do nedávna byl vášnivý sportovec a student gymnázia.  Celý život má před sebou. Před rokem mu však cestu zkřížila zákeřná nemoc, onemocněl leukémii a Jakub Hurt z Brna nyní podstupuje sérii chemoterapii. Podle lékařů je ale nutná transplantace kostní dřeně. Není však vhodný dárce…

Život Jakuba Hurta se točil kolem školy, přátel a atletiky, kterou miloval. Před rokem se však jeho život od základů změnil. Onemocněl leukémii a není jasné, zda ještě někdy zapře nohy do startovních bloků a vyběhne na ovál či zda vůbec dostuduje.

Šestnáctiletý chlapec v současné době podstupuje sérii chemoterapii, ale podle lékařů je nutné, aby podstoupil operaci kostní dřeně. Nenašel se však vhodný dárce. Jakubovi se snaží pomoc desítky lidí, ale zatím marně. Od počátku července kvůli Jakubovi na Velehradě odevzdalo vzorek krve 111 lidí! „Bohužel ani jeden z nich nevyhovoval. Je nutné proto hledat dál,“řekla deníku Aha! jeho teta Miluše (47) s tím, že krev darovali i její synové.

Dárce krve Jakub už potřebuje akutně, aby léčba byla co nejúčinnější, měl by transplantaci podstoupit už v srpnu. Tehdy mu totiž skončí půlroční série chemoterapii. Rodina se proto obrací na veřejnost s prosbou o pomoc. „Jestliže splňujete věkovou hranici, je vám mezi 18 až 35 lety, pomozte prosím Jakubovi. V obdobné situace se totiž může ocitnout každý z nás,“ prosí veřejnost teta Miluše.

VIDEO: Brněnští lékaři umí lépe poznat, komu hrozí rakovina

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi