Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Malý Mário měl nádor krku. Kojenci zachránili život v Praze, ale nemá vyhráno

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
12. července 2017
19:00

Šestiměsíční Mário zápasil o život na Slovensku i v Thomayerově nemocnici v Praze-Krči. V krku měl nádor a jeho stav byl velmi vážný. Nyní je už kojenec doma, jenže je dál odkázaný na plicní ventilaci a obětavou péči své maminky.

Nádor v Máriově krku se začal zvětšovat, když mu byly dva měsíce, péči o něj tak převzali lékaři. Absolvoval dvě velmi náročné operace v Praze, které navíc výrazně komplikoval jeho nízký věk. Kolik dní byl hospitalizován v nemocnicích jak v Bratislavě, tak v Praze, ví přesně jako maminka Kristýna: 130 dní.

Jeho postýlka, kyslík a monitorovací systém jsou umístěny v kuchyni. Vyžaduje si totiž čtyřiadvacetihodinovou péči. Má zavedený katetr v hrdle i v bříšku. Jakýkoli nesprávný pohyb může způsobit zástavu dýchání.

Máriův stav je stabilizovaný, ale stále vážný. Lékaři mu celý nádor nevyoperovali, přesto jsou jejich prognózy pozitivní. „Pokud vyroste on a nádor růst nebude, vytvoří se prostor a bude dýchat. Momentálně je na úrovni dvoutýdenního miminka, i když má šest měsíců, takže nejprve budeme zkoušet dýchat, pak rehabilitovat. Je to velmi dlouhá cesta, ale my to nevzdáme,“ říká jeho maminka Kristýna.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi