Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čapí hnízdo v Dubném osiřelo: Přívalové deště v noci na pátek zabily už sedmé mládě

Autor: dce - 
30. června 2017
10:25

Smutný osud potkal čapí pár v Dubném – v noci na pátek jim během přívalových dešťů zemřelo i poslední, již sedmé mládě. V důlku v hnízdě se s největší pravděpodobností nahromadila voda a ptáče se utopilo. 

Sedm mláďat letos zahynulo na hnízdě čápů v Dubném. Nepřízeň počasí Maxovi s Natálkou bohužel nepřála. Poslední ptáče uhynulo v noci na pátek během bouřek, které zasáhly celé Česko. Dvě mláďata z druhé snůšky zemřela v sobotu po dešti. První snůška nepřežila sněhový příval na konci dubna.

„I mně je líto mláďat, která uhynula v Dubném a pravděpodobně i na dalších hnízdech,“ uvádí podle serveru Cap.birdlife.cz Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. „Dovedu proto pochopit každého, kdo se ptá: proč se něco neudělalo?“

Jenže i smrt patří k přirozenému koloběhu života, a to i u tak mladých ptáků. Tím, že mohou lidé živě sledovat život čápů, se nemění fakt, že určité procento mláďat (údajně až 50 %) se nedožije prvního roku života.

„Nepodporujeme preventivní odebírání ptáků do záchranných stanic,“ uvádí Lucie Hošková z České společnosti ornitologické. Pomoc směřuje spíše do míst, kde na přírodě páchá škody člověk, nikoliv příroda samotná.

 

Diskutující na stránkách ovšem kritizují nečinnost obce i nadále. Hnízdo se totiž stalo smrtelnou pastí patrně kvůli velkému množství udusaného bahna, které nepropustilo vodu při deštích.

„Hnízdo projde generální opravou při příležitosti opravy střechy kostela. Mělo by to být na podzim,“ naznačuje podle Deníku zastupitel František Hronek, jenž se stará o provoz webové kamery.

Kamera čapí pár sleduje dál, dopoledne byly zaznamenány další pokusy o spáření. Na další mláďata je patrně už ale pozdě.

naidka ( 30. června 2017 11:06 )

Od prvního článku zde jsem, samozřejmě ne nepřetržitě, sledovala jejich webkameru. Měli tam poslední zbylé mládě, které bedlivě sledoval jeden z čápů, čechral mu peří a pobízel ho k pohybu. Včera se ale už mládě nehýbalo, čáp byl neklidný, chodil po hnízdě a sbíral do zobáku klacky. Druhého čápa, který by snad měl nosit potravu, jsem na hnízdě nikdy neviděla, až dnes.

Zobrazit celou diskusi