Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uvnitř jsem stále krásná, říká znetvořená oběť požáru. Utrpěla popáleniny na 65 % těla

Autor: shp - 
27. června 2017
17:50

Žena, která se dlouhá desetiletí cítila jako monstrum kvůli děsivému požáru, který ji zanechal s popáleninami třetího stupně na 65 % těla, změnila pohled na své prokletí. Poté, co se Theresa Vandermeer-Diehl (46) naučila přijmout samu sebe, považuje svůj stav za požehnání. Své jizvy se nyní už nebojí ukázat a doufá, že zveřejněním svého životního příběhu pomůže dalším obětem popálení.

Theresa z Asheville v Severní Karolíně byla popálena při požárů rodinného domu v roce 1976. Byly jí teprve čtyři roky. V ten den se probudila a celý dům byl v plamenech. Chtěla utéct, ale nemohla. Nohu měla totiž uvězněnou v pružinách matrace na posteli. „Nemohla jsem se dostat ven a z žáru a plamenů jsem byla oslabená. Uvědomila jsem si, že to je ten okamžik. Že zemřu a nedostanu se ven,“ vzpomíná Theresa.

Naštěstí do hořícího domu vběhl její strýček Clifford Roberts (†33). Její popálené tělíčko vzal do náručí a podal ho oknem matce. Za pár chvil se celý dům zřítil. Strýc byl stále uvnitř. Policie zjistila, že oheň byl založen úmyslně, ale nikdy nezjistila kým. Pachatel nebyl dopaden a případ byl uložen k ledu. „Tvář jsem měla pokrytu popáleninami třetího stupně. Zůstaly mi jenom malé škvírky na koukání,“ pokračuje žena.

„Když jsem se poprvé podívala do zrcadla, doslova jsem křičela a ječela. V ten okamžik mi museli dát sedativa. Už jsem nebyla tou samou překrásnou dívkou, kterou jsem byla před tím incidentem. Když jsem viděla osobu, kterou jsem se stala, byla jsem vyděšená a cítila jsem se jako monstrum. Bylo to děsné,“ vzpomíná Theresa. V dětství si prožila hotové peklo na zemi.

Od té doby mám spoustu vzpomínek na děti, které se mě ptají, proč vypadám jako mimozemšťan, proč musím nosit masku a také, jak rodiče berou přede mnou své děti pryč, abych je nevystrašila. Chovali se ke mně jako k zrůdě. Celý život jsem se musela učit, jak přijmout sebe samotnou. Byl to těžký proces, ale konečně jsem to zvládla,“ dodává popálená žena.

Za život podstoupila na sto operací včetně několika implantací kožních štěpů. Během dětství jí vychovávala biologická matka. Ta ale po požáru propadla alkoholu. Nakonec ji sociální služba odebrala. Theresa vystřídala několik dočasných domovů, než si ji ve 13 letech adoptovali milující Betsy a Jos Vandermeerovi. U nich našla domov. Měli ji rádi takovou, jaká je.

V roce 1992 toho bylo ale na Theresu už příliš. Pokusila se o neúspěšně o sebevraždu. Nakonec ale chmury přemohla a zvítězila nad nimi. Pomohl ji v tom hodně její manžel Larry Diehl (48), kterému porodila tři děti. O svém osudu napsala biografii Trough the fire (Skrz oheň). „Moje jizvy jsou požehnání, protože mi připomínají sebe samou, i když nemohu změnit to, co se mi stalo. Vím ale, že uvnitř jsem stále krásná osoba,“ uzavřela Theresa.

Popálená skončila po útoku neonacitstu i malá romská dívenka Natálka:

Video  Natálku na soutěži krásně učesali  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kradu ( 27. června 2017 22:03 )

vypadá pořád 100 líp jak kalousek

nick55 ( 27. června 2017 20:26 )

Ano máte pravdu, beru to jako " básnickou licenci " buď samotné paní, nebo novinářů. S něčím takovým se těžko žije, nikdo z nás, kdo tím neprošel nemůže říct, jak by se k podobnému vyjadřoval

paula ( 27. června 2017 20:00 )

Ano, peklem si prošla a úctu si zaslouží. Ale jinak je to trapně vylhané. "Uvědomila jsem si, že to je ten okamžik. Že zemřu a nedostanu se ven" - čtyřleté dítě, jo? To by akorát mělo strašný strach a šok. "Když jsem se poprvé podívala do zrcadla, doslova jsem křičela a ječela. V ten okamžik mi museli dát sedativa. Už jsem nebyla tou samou překrásnou dívkou, kterou jsem byla před tím incidentem. Když jsem viděla osobu, kterou jsem se stala, byla jsem vyděšená a cítila jsem se jako monstrum" - totéž, něco takového by si čtvřleté dítě nikdy nepomyslelo. Ano, leklo by se samo sebe, ale to je tak všechno.

nick55 ( 27. června 2017 19:24 )

Jste hovada !! Muselo to být peklo, čím si prošla a já před ní smekám, jak se s osudem poprala

bre-burda ( 27. června 2017 18:08 )

To víš že jo! Julču máš pořád pěknou.

Zobrazit celou diskusi