Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ondrášek (9) trpí mozkovou obrnou: Jeho děda vybírá víčka z popelnic, aby pomohl

Autor: aba - 
23. června 2017
05:02

Malý Ondra není jako ostatní děti. Bohužel trpí od narození mozkovou obrnou, kvůli které vyžaduje neustálou péči. Jeho rodina se snaží všemi možnými prostředky získat peníze na tolik potřebnou speciální rehabilitaci, kterou ale nehradí pojišťovna.

"Ze začátku jsem se nad jeho vývojem nijak nepozastavovala, neboť jsme nikoho v okolí s touto nemocí neměli, tak jsme si říkali, že je jen opožděný a ještě k tomu kluk a že kluci jsou línější," vypráví jeho maminka Vendula z Ostrova u Hořic. Ondrášek se narodil ve 35. týdnu a měl necelých 2,5 kila. Rodina si myslela, že kdyby bylo něco v nepořádku, neuroložka, pod jejímž dohledem chlapec byl, by je na to upozornila. Po magnetické rezonanci, kterou Ondrovi dělali v jednom roce, jim ale jen řekla, že nic hrozného nenašla.

Skutečnou hloubku problému, že dítě má poškozenou 4. mozkovou komoru, tedy pohyblivou část, odhalila až rehabilitační odbornice. "Funguje to jako ve výtahu. Ze 4. komory do 3., ze 3. do 2., z 2. do 1. No a buď si to najde jinačí cestu a bude to v pořádku, a nebo ne. A začal nám běh na dlouhou trať," vysvětluje Vendula synovo postižení. Ondra k tomu všemu ještě trpí epilepsií, kterou se ale daří zvládat léky.

Celá rodina se snaží Ondrovi pomoci, jak můžou. Ten má dětskou mozkovou obrnu, kvadruplegickou formu s akcentem na dolní končetiny, a tak s ním jezdí hlavně po speciálních centrech kvůli rehabilitaci. Jedním z nich je i centrum v Klimkovicích, které prý Ondrovi velice pomáhá. "Rozhodli jsme se, že i když to pojišťovna nehradí, tak že se pokusíme sehnat nějaké peníze, aby jsme mu tu rehabilitaci mohli dopřát. Naše snaha sehnat peníze Ondráškovi na rehabilitaci začala sběrem víček asi před třemi roky a sbíráme je doteďka," mluví Vendula o tom, jak shání peníze na nákladnou léčbu. Dva pobyty ve specializovaném centru stojí 130 tisíc korun, a tak se snaží sehnat finance, kde se dá. Chlapcův dědeček dokonce jezdí po okolí na kole a z plastových kontejnerů vybírá víčka.

Díky rehabilitaci už Ondra zvládne udělat několik kroků úplné sám a všichni doufají, že jednou by mohl opravdu sám chodit. Za to děkuje rodina i lidem, kteří na léčbu přispěli. "Lidé se ozývali, že by Ondráškovi rádi přispěli nějaké penízky na účet, což nás velice potěšilo. Opravdu se ještě v této době najdou lidé, kteří rádi přispějí a pomůžou."

Pokud chcete penězi na rehabilitaci pro Ondráška přispět i vy, můžete tak učinit na speciálně zřízeném účtě 115-142210257/0100. Jako variabilní symbol uveďte vaše jméno, případně jméno firmy, za kterou peníze posíláte. Ondrášek, jeho maminka a celá jeho rodina vám budou velice vděční. 

VIDEO: Podívejte se na to, jak probíhá rehabilitace postiženého Jakuba

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Rafan4321 ( 23. června 2017 10:19 )

Ano je hnuuus, nejvíce by měli na nemocné děti přispívat politici, poslanci, soudci s naprosto přemrštěnými platy,ostaní vládní činitelé a lide jako babiš a spol.

Rafan4321 ( 23. června 2017 10:13 )

Napište adresu, kam mám víčka poslat. Moje děti je sbírají do školy nebo je vozíme do fakultní nemocnice, tak at raději pomohou konkrétnímu nemocnemu dítěti.

baronessa ( 23. června 2017 10:13 )

 Všechny tyto případy mají společné to, že na ně nepřispěje pojišťovna a rodina, která nemá peníze, se musí dívat na nemocné dítě, bez naděje. O to víc mě nadnesla zpráva, kterou jsem četla před pár dny. Česká republika dá 1 MILIARDU NA ROZVOJOVÉ ZEMĚ. Co na to chcete říct, hanba, hanba, hanba vládě.

mamlas ( 23. června 2017 09:15 )

demon.hk ( 23. června 2017 09:03 )

dobytku!

Zobrazit celou diskusi