Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vanessa (13) přežila pád z 8. patra! Shodila mě kamarádka, tvrdí po probuzení z kómatu

Autor: haj - 
24. června 2017
05:01

Vanessa (13) si odešla hrát s kamarády do opuštěného domu, jenže nevinná hra se změnila v noční můru, když dívka spadla z osmého poschodí! Lékaři jí dávali jen velmi malou naději na přežití, ale Vanesska zabojovala, probudila se z kómatu a všechny šokovala obviněním, že ji schválně strčila její kamarádka!

„Podle policie bylo po celé budově sedm rozlezených dětí a Vanessa uklouzla a spadla. Ale ona tvrdí něco jiného,“ uvedla pro web Pluska.sk. maminka teenagerky. Ta tvrdí: „Já vím, kdo to udělal. Ona mě shodila! Já ji zbiju za to, co mi udělala.“

Údajně ji měla z osmého patra shodit její kamarádka, protože byly obě zamilované do stejného chlapce a praly se kvůli němu. Adriana nemůže uvěřit tomu, že by si děti dokázaly takhle ubližovat, ale dceřinu verzi nezpochybňuje. „Vanessa nemá ve zvyku lhát!“

Jak vlastně k děsivému pádu z výšky došlo? Vanessa měla v osudný den zaracha, ale maminka se nakonec nechala přemluvit a pustila ji alespoň na krátkou návštěvu kamarádek. Dnes toho moc lituje, a kdyby věděla, co se stane, dceru by nikdy nenechala odejít z domu. „Každý den si vyčítám, že jsem ji tehdy pustila ven,“ svěřila s pláčem Adriana.

Když se Vanessa ve stanovený čas nevrátila domů, začala se na ni Adriana zlobit. Jenže pak přišel šok a telefonát z nemocnice. Dívka si hrála v opuštěném paneláku zhruba dva kilometry od jejich bytovky, když spadla z 8. patra. Když pak Adriana svou holčičku viděla v nemocnici, podlomily se jí kolena. Ležela na posteli v kómatu, celá krvavá, opuchlá a na přístrojích s obrovským monoklem a titanovými plátky na oku. Vážná zranění těla i hlavy, krvácení do mozku, propíchnutá plíce, v krční páteři zlomené dva obratle. „Lékařka mi jasně řekla – mám se připravit na to nejhorší… Vanessa má jen jednoprocentní šanci na přežití,“ popisovala rozrušeně maminka.

VIDEO: Batole vypadlé z okna v druhém patře zachránil kolemjdoucí!

Video  Batole vypadlé z okna v druhém patře zachránil kolemjdoucí!  - Reuters
Video se připravuje ...

Ze všech sil se modlila, aby se její dítě probralo a přežilo. „Když mi lékaři řekli, co všechno jí je, co všechno jí nefunguje, jako bych ohluchla,“ přiznává Adriana, která se až později dověděla, že sám převoz Vanessy do nemocnice byl značně dramatický a komplikovaný. Na první telefonát záchranná služba vůbec nereagovala, jelikož volaly samy děti. Dispečeři si mysleli, že jde jen o hru. Přijeli až po druhém zavolání od dospělého. Místo vrtulníku dorazila jen sanitka, která navíc jezdila po všech čertech. „V Michalovicích měli na ARU plno, tak ji poslali do Humenného. Tam se dostala až okolo půl sedmé večer. A přitom spadla o půl páté,“ nechápe Adriana, která je rozvedená a vychovává kromě Vanessy ještě další tři dcery.

Později Vanessu převezli do nemocnice v Košicích, kde se její stav začal pomalu zlepšovat. „Začala sama dýchat, postupně dokázala pohnout nohama a rukama. Tehdy jsem si vydechla, věděla jsem, že aspoň nebude ochrnutá. I když mě lékaři hned zchladili, že jsou to jen svévolné pohyby člověka, který je v kómatu. Já jsem věřila, že je to signál, že zo nevzdala, že bojuje. Potom začala mrkat okem. Se sestřičkami jsme jí pouštěli oblíbené písničky,“ vyprávěla pro Pluska.sk Adriana, pro kterou byl největší zázrak, když se po dalším převozu do Michalovic Vanessa konečně probrala a řekla jí: „Ahoj, mami. Pojďme domů.“

Doktoři zatím neví, nakolik je dívčin mozek poškozený, nedokážou vyloučit ani epilepsii. Adrianu varovali, že bude muset dcerku znovu všemu učit – jíst, chodit, mluvit, chodit na záchod, číst a psát. Po dvou měsících od tragického pádu už ale Vanessa sama chodí, snaží se sama mluvit i jíst, i když má ještě problémy.

Kromě toho, že nevidí na pravé oko, ji trápí také paměť a mrzí ji, že přišla o své dlouhé vlasy. Maminka ji uklidňuje, že vlasy dorostou. Navíc pokud bude alespoň malá naděje na zlepšení, můžou v Hradci Králové Vanesse operovat i slepé oko. Adriana je odhodlaná na zákrok sehnat peníze za každou cenu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

buban ( 24. června 2017 14:28 )

"Vanessa nemá ve zvyku lhát" - ona jenom občas c.i.g.á.n.í.

Garo ( 24. června 2017 11:40 )

Nikto nevieme ako sa to stalo. Mňa zarazila jedna vec - ako je možné, že bola v takom vážnom stave odmietnutá na ARO v Michalovciach a prečo ju hneď z Michaloviec nepremiestnili vrtuľníkom do Košíc, ale ju ešte viezli najprv do Humenného a odtiaľ sanitkou do Košíc.

nika70 ( 24. června 2017 11:21 )

Taky jsem v tomto věku lezla po lešení opravovaných domů a mamka o tom nevěděla. Rodiče přece nemají sledovací zařízení!! Zase bych to tak nehrotila.

nika70 ( 24. června 2017 11:19 )

Holka trpí ztrátou paměti, ale přesně ví, že ji shodila kamarádka!?

spania ( 24. června 2017 11:09 )

Je to hrozné,ale dost dobře nechápu,že si dívenka šla hrát s ostatními dětmi do opuštěného domu 2 km od domova a matka o tom nic nevěděla...Co tam ty děti asi dělaly...?

Zobrazit celou diskusi