Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Seniora z Bohumína bolí jeho jediný zub: Nikde ho však nechtějí ošetřit

Autor: kaj - 
13. června 2017
19:25

Všichni víme, jak je skvělé zakousnout se do křupavé pečínky či do jablka. Tento pocit již nezakusí senior Mikuláš Putnoki (77) z Bohumína, které mu se zkazily všechny zuby, a v horní čelisti mu zůstal jen jeden. Zubaři ho ale i přesto odmítají ošetřit.

S bolavými zuby si senior zažívá peklo. „Mám velké problémy sehnat v Bohumíně zubaře. Už rok mě žádný zubař nechce ošetřit, prý mají plno. Celý život jsem poctivě dělal a platil. A teď nemám na nic nárok?“ zlobí se důchodce, který musí vyžít z penze 10 tisíc měsíčně.

„Mám jedinou možnost, když zuby bolí – jet na pohotovost, ale až do Ostravy. Na to ale jako penzista nemám peníze,“ popsal deníku Aha! bývalý stavební dělník.

Denně musí snášet bolest, ale nezbývá mu nic jiného než čekat a spořit, aby měl na jízdenku a ošetření na pohotovosti. Smutně vzpomíná na doby, kdy byl zubních lékařů dostatek.

„Za komoušů vás normálně vzali. Teď zažívám bolesti a pomoct mi nikdo nechce. Podívejte, nahoře mám jen jeden zub. Nemůžu skoro jíst,“ ukazuje Putnoki.

„Doporučujeme pacientům, kteří nemohou najít praktického lékaře či zubaře ve svém bydlišti, aby se obrátili na zdravotní pojišťovnu. Příslušného zubaře totiž zajišťuje pojištěnci právě ona,“ radí Štěpánka Čechová z ministerstva zdravotnictví.

„Nedostatek smluvních poskytovatelů může znamenat porušení povinnosti zajištění zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění, což lze za určitých okolností i pokutovat,“ varuje Čechová.

„Zubní lékař není povinen přijmout pacienta do své péče, pokud by tím bylo překročeno jeho únosné pracovní zatížení tak, že by mu a jiným nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči,“ vyjádřila se Zina Sladkovská z České stomatologické komory.

panamira ( 13. června 2017 20:57 )

Vypadá na kofoláka, ať zajde do hospody a při zavěrečné hodině někoho n a s e r e a má po starostech. Že mu není hanba.

la.ma ( 13. června 2017 20:54 )

bleskáči, to od vás není hezké, že jste prozradili identitu 1-2-3 Bum-blb-becky vydávalo se to za ženskou, ale teďko už víme, proč je to stvoření furt naštvaný a píše kraviny...je to z hladu , no ubožátko, chudinko postižený

vosavopruz ( 13. června 2017 20:27 )

https://www.youtube.com/watch?v=pxv56JQOyM4 to nemá chybu

Zobrazit celou diskusi