Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čecha ztraceného v brazilské džungli zabíjela infekce a paraziti: Bloudil kousek od stezky

Autor: dce - 
6. června 2017
10:45

Český turista Vilém Hanuš se stal takříkajíc senzací. Jeho obyčejný výlet na kopec v brazilské džungli se totiž proměnil v noční můru. Čtyři dny bloudil džunglí a doufal, že se mu podaří najít cestu zpět do civilizace. Nakonec ho shodou náhod objevil armádní vrtulník. V rozhovoru pro Českou televizi prozradil, že se celou dobu pohyboval jen pár metrů od stezky.

V brazilské džungli již v minulosti byl, a tak se domníval že půldenní procházka džunglí na vrchol kopce Pico de Papagaio bude hračka. Českého cestovatele Viléma Hanuše ale zradil vlastní úsudek. Myslel si, že dojde na vrcholek Pico de Papagaio a stejnou cestou se vrátí, ale začalo se stmívat a stezka, po které šel měla až 20 slepých ramen. K jednomu z nich došel; zpočátku nebyla vegetace neprostupná a Vilém doufal, že se napojí na jinou stezku, ale pak přišla bujnější vegetace, ostré rostliny a nakonec i 15metrový sráz. Setmělo se a on zůstal v džungli.

"Je zvláštní, že jsem překvapil sám sebe, že jsem i tu druhou noc byl relativně klidný," prozradil Vilém v pořadu Studio 6.

Druhý den nezačal hledat jenom cestu, ale vodu. Ještě pořád byl optimistický, ale třetí noc si přiznal, že je to vážné. Byl velmi vyčerpaný. Čtvrtou noc mu došlo, že je situace velmi vážná až krizová, že mu jde o život. "Bylo mi jasný, že už je dost pravděpodobný, že to nemusí dobře dopadnout."

Nejtěžší pro něj z celého zážitku nebyly temné noci, ale naopak samotná cesta, kdy narážel na téměř nepřekonatelné překážky. "Nejhorší byla ta různá zranění, kdy jsem si odřel nohy, bouchnul se do kolena, z nohou mi tekla krev, samozřejmě i z rukou - ta vegetace je tam tak zrádná, že je to opravdu živý organismus, který vás chce pohltit," vysvětloval.

V noci se prostě jen "svalil na kámen" a spal, i když se neustále probouzel, aby zjistil, jestli se něco neděje. Budila ho ovšem i bolest ze zranění.

Popsal, jak těžké je orientovat se v džungli. "Ta vegetace je tak hustá, že nevidíte 3, 4 metry před sebe. Nemůžete se rozhlédnout. I kdyby ta stezka byla nějakých 50, 100 metrů ode mě a já nevěděl, že tam je, tak jí vidět nemohu," uvedl Vilém.

Když ho zachránili, uviděl, že vzdušnou čarou nebyl daleko od nějaké stezky. Vrtulníky před záchranou slyšel kroužit nad sebou víc jak dva dny. Záchranáři ho ale v hustém porostu neviděli a on jim neměl jak dát signál - neměl totiž ani sirky či zapalovač. Nakonec si ho vrtulník 5. den všiml na malé planině. Viléma zachránilo patrně to, že měl červené tričko a byl tak dobře vidět.

I když se vyvaroval vážnějších zranění jako jsou například zlomeniny, nedokázal se ubránit před odřeninami. "Do těch ran mi parazitní mouchy nakladly vajíčka." S infekcí pak bojoval 10 dní v nemocnici.

"Byl to bolestný očistec, ale chuť k cestování mi to nevzalo. Spíš je třeba opravdu nikdy nic nepodceňovat a dávat o sobě pořád vědět. Já jsem tam nebyl úplně sám, měl jsem v té zemi přátele, kteří pak zjistili, že se neozývám, že něco je špatně, to potom urychlilo ty záchranné akce," dodal s tím, že je skutečně dobré dávat o sobě a své poloze lidem vědět, například i na sociálních sítích.

Podívejte se na video objevu v argentinské džungli:

Video  Archeologové objevili v argentinské džungli nacistickou skrýš.  - Reprofoto youtube.com
Video se připravuje ...

djaba ( 7. června 2017 17:22 )

 Zabloudit se dá i v Česku ,třeba i na Blaníku .Řeknu vám ,moc vody a jídla se tam nenajde .

erikcom ( 6. června 2017 12:06 )

v době navigace trapneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

sores ( 6. června 2017 11:48 )

Pleskáči už ti dochází lživé plky co tu zveřejňuješ viď! Tohle už tu bylo!!!!! A tomu člověku to přeji, jen ho.va.do vyrazí samotné do džungle v cizí zemi! Byla to jeho volba, proč ho litovat. Chytrému pomoz a vo.la nakopni!!!

Zobrazit celou diskusi