Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Devítiměsíční Vanesska bojuje o život. „Není doktor, co by ji operoval,“ smutní matka

Autor: Andrea Ulagová - 
23. května 2017
06:30

Vanesska je první a jediné dítě Veroniky a Dušana. Veronika během těhotenství neměla žádné výraznější komplikace, ale hned po narození transportovali Vanessku z Olomouce rovnou do nemocnice v Motole. Tam se ukázalo, že má nevyvinutou srdeční tepnu. Holčička tak trpí záchvaty dušení a srdce jí může kdykoliv selhat. Matka říká, že v jejím případě není žádná operace možná.

Vanesska se narodila loni v srpnu v Olomouci, ale ihned po porodu byla transportována do pražské motolské nemocnice, kde strávila šest dní bez matky. Když Vanessku převezli zpět k mámě, byla přes měsíc v inkubátoru. V tu dobu byla už jasná nemilosrdná diagnóza. 

„Odborně se nazývá pulmolárníartrézie s defektem komorového septa, spolu s hypoplazií plícního krevního řečiště. Stručně řečeno, vlivem nevyvinuté srdeční tepny, tzv. plicnice, která vede odkysličenou krev ze srdce do plic, dochází k nedostatečnému okysličovaní organismu,“ řekla Blesk.cz máma Veronika, aby dodala: „Vanesska tak náhle modrá a trpí častými záchvaty dušení, kdy je potřeba nasadit kyslík poprípadě dát prášek na uklidnění.“

Veronika: Srdíčko Vanessce může selhat kdykoliv

„Vanesska je na tom v podstatě tak, že srdíčko jí může kdykoliv selhat. To znamená, že sami nevíme, kdy to přijde, může to příjít dnes, zítra za týden za měsíc,“ říká smutně Veronika.

„Nicméně Vanesska navzdory všemu prokázala velkou sílu a chuť bojovat, o čemž svědčí i pokroky, které v posledních týdnech dělá. Jediným řešením nadále zůstává operativní zákrok, při kterém se lékaři pokusí za pomoci vlastních cév spojit a vytvořit jednu hlavní tepnu,“ dodala Veronika.

Vanesska je bojovnice. Podívejte se na video:

Příliš riskantní zákrok?

„Bohužel s její prognózou není doktor, který by se do operace pustil, ať už v Česku nebo v cizině. Přesahuje tam větší riziko toho, že na sále umře, než že bude žít. Pokud by se však lékař našel, sami bychom podepisovali papír o tom, že by nenesli zodpovědnost za úmrtí při operaci,“ odpovídá matka na otázku, zda se dá průběh nemoci zvrátit.

Blesk.cz kontaktoval Fakultní nemonici v Motole, aby se k případu Vanessky vyjádřila. „Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi závažnou diagnózu a navíc dětského pacienta, lékaři z Dětského kardiocentra se nechtějí k tomuto tématu do médií detailněji vyjadřovat,“ uvedla po urgencích redakce Hana Frydrychová z tiskového oddělení nemocnice.

Záchvat po pěti hodinách spánku

Podle Veroniky Vanessčin den probíhá úplně stejně, jako u každého miminka. Rodiče se snaží, aby žila jako normální dítě, i když nedokáže to, co její vrstevníci. „Nepřetáčí se, nepostaví se, ani neleze. Každá fyzická zátěž je pro ni hodně náročná, většinu energie naloží do dýchání, takže bývá i unavenější. Chodíme ale na procházky a hrajeme si,“ popisuje Veronika.

Čím vím ale Vanesska roste, tím více ztrácí růžovou barvu, okysličená krev už neproudí tak, jako na začátku při narození, protože se jí ucpávají cévy.

„Musím taky i hodně hlídat, kolik toho přes noc naspí. Jak je to víc jak pět hodin, dostává záchvat. To znamená, že ji třeba po 3-4 hodinách budím a dávám jí najíst,  nebo ji jen přetočím na jinou polohu,“ říká Veronika.

Nenávist na Facebooku

Rodiče založili Vanessce facebookový profil, kde žádali o pomoc, případně jen chtěli dodávat odvahu těm, kteří se ocitnou v podobné situaci, jako oni. Veronika musela stránku ale zrušit. Potýkala se totiž s nenávistnými komentáři.

„Dokonce mi jednou jedna maminka psala, že na mě pošle sociálku, protože malá má malou výšku a váhu,“ uvedla. To byl však jen jeden z komentářů z mnoha a Veronika tak veřejný facebookový profil raději zrušila.

Vždy se dá za někoho bojovat

„Chtěla bych vzkázat těm, kteří jsou sami nemocní, nebo mají nemocné děti, aby se nevzdávali,“ vzkazuje Veronika, aby pokračovala: „Vždy se dá pro něco nebo někoho bojovat. Sama jsem se přesvědčila, že děti jsou hrozně silné a z rodičů to všechno vycítí. Své dceři věřím, že to vše zvládne a bude tu tak dlouho, jak to jen půjde. Každý den se krásně usmívá, a to jen proto, že ví že my sami se snažíme byt pro ni silní. Budte silní pro ostatní co vás mají rádi!“ 

Chcete pomoci Vanessce a její rodině, ať už dárky, penězi nebo vlídným slovem?

Číslo účtu Vanessky: 115-3213070217/0100  nebo můžete psát  na tento e-mail

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině