Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sochař a deviant Opočenský: Oženil se na první vycházce z vězení!

Autor: Helena Lacinová - 
20. dubna 2017
05:20

Příběh sochaře Pavla Opočenského (62), odsouzeného za zneužívání nezletilých, by vydal i na celovečerní film. A Blesk, který slaví 25 let od založení, ho sleduje a popisuje. Byl v roce 2005 samozřejmě i na jeho svatbě s tehdy mladinkou Julií Bergmannovou. Vzal si ji na první vycházce z vězení. Jak dnes Opočenský žije?

Manželství z velké lásky, z něhož vzešel syn Max (10), nepřežilo kritický sedmý rok a rozvedli se. Dnes jsou ale nejlepšími přáteli. Julie (dnes 35) se po rozvodu vrátila ke svému rodnému jménu a znovu se provdala, přičemž sňatek s mladíkem jí tehdy odsvědčil exmanžel Pavel.

I manželství s mladším partnerem se však rozpadlo a Julie se rozvádí. „S Julií vycházíme lépe, než když jsme byli manželé. Je moje nejlepší kamarádka a matka mého syna. To by bylo hodně špatné, kdybych jí nepomohl,“ řekl Pavel.

„Lidé, kteří se milují, by spolu neměli začít žít,“ mudroval Pavel a právě v tom, že s Julií začal žít, když ho propustili z vězení, spatřuje příčinu krachu manželství.

Julie vede svoji makléřskou firmu a stará se o to, aby Pavlova díla byla vidět na výstavách. Spolu sice už nebydlí, ale žijí kousek od sebe, přičemž Pavel ji navštěvuje tak čtyřikrát do týdne.

„Chodím za synem,“ řekl Pavel. „Hlavně na večeře,“ popíchla ho Julie. Dobře snáší i Pavlovu novou přítelkyni Janu Šárovou (28). „I kdybych přestala vycházet s Pavlem, s ní bych kamarádila dál,“ míní Julie. Za dobré vztahy mezi Pavlem a Julií je podle obou rád hlavně společný syn Max, který se už zajímá o tátovu tvorbu.

Cejch úchyla na doživotí?

„Toho úchyla tam nepustím,“ tlumočil Pavel Opočenský nedávná slova jedné z úřednic ambasády země, kde měl doprovázet svoji výstavu moderních šperků.

„Slyšel jsem ji a nic s tím nenadělám. I kvůli synovi mně to vadí, i když už jsem poučený a mám odpykáno,“ povzdechl si Opočenský s tím, že cejch už má asi na doživotí.

Mladší ženy prý miluje stále, ale dbá na to, aby byly starší, alespoň pětadvacetileté. Nové přítelkyni je prý dokonce osmadvacet.

Fotogalerie Nejzajímavější titulní strany Blesku za 25 let! 174 fotografií

Bratři Čapkové

Nejznámější prací Opočenského je pomník bratří Čapků. Stojí na náměstí Míru v Praze. Třináct let stál na kolonádě v Karlových Varech obelisk Pocta Libeňskému. Ten byl odvezen kvůli rekonstrukci kolonády a hledá se pro něj nové umístění.

V Kuřimi u Brna stojí v parku vodní kámen. Opočenského sochy jsou k vidění v Benešově, Uherském Hradišti a několika dalších městech. Šperky vlastní většinou soukromí sběratelé.

Za co seděl?

V roce 2004 až 2005 byl v odvolacím řízení odsouzen za pohlavní zneužití nezletilých dívek k šesti letům vězení. V případu figurovalo celkem jedenáct dívek, jen tři starší než 15 let. Tři nezletilé v bytě pohlavně zneužíval, s další (13) pravidelně souložil.

Před vězení se vrací

Pavel Opočenský seděl ve věznici Všehrdy na Chomutovsku. V květnu 2006 byl podmínečně propuštěn. „Ty tři roky za mřížemi mně hodně daly. Poučil jsem se a naučil,“ tvrdí.

Ve věznici se i vyučil soustružníkem kovů, původně je vyučen šperkařem. Příležitostně se před věznici vrací. Naposledy loni v září, když byl na smuteční rozlučce s dílenským mistrem Zdeňkem Eichlerem, který mu byl i za svědka na svatbě s Julií. „Zajeli jsme před věznici. Prožil jsem tu silné zážitky,“ netajil.

Video  Rozhovor s Pavlem Opočenským  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

hlavamapa ( 20. dubna 2017 09:41 )

Češi jsou nejzkuurvenejši národ ve střední Evropě! Ta zloba a zášť, závist a krutost vyjadřování se, to je hnus! Od politiků, po bezdomovce, jsou Češi povahou křivaci až to bolí. Stydět se můžete, sice ne všichni, ale 90% určitě. Arogantnima spratkama počínaje a rádoby zbohatlikama - zlodejema konče!že tuto republiku řídí banda mafiánů, to vám nevadí. Nikdy jsem v KSČ nebyl, ale tvrdím, že nebylo jak za komunistů. Nejde mi o fronty na banány. Nejsem opice. Za koministů jsme nikdy neměli strach o děti. Nikde se nepletli po zuby ozbrojení novodobí esesáci.Mohli jsme do kin, nebáli jsme se na žádném nádraží. Nevěděli jsme, co je to strach.Žili jsme jako děti v krásné době. Politika nás nezajímala a nikdy jsme se nenudili. Dnes, pod nadvládou mafiánů se bojíme o život na každém kroku. Ve světě to smrdí válkou, korupce, zlodějny, vraždy a podvody na dennodenním pořádku. Jen vy hlupáci nechcete holou skutečnost vidět. Už i ten táta poznal, že v politice mu bude nejlépe. Je vidět, že byznys je postaven nad životy vlastních dětí. Je mi z politiky i s vás k blití.

zkzkz ( 20. dubna 2017 09:28 )

moiaza ( 20. dubna 2017 08:55 )

Ano, dnes nám jsou příkladem devianti, zloději, mafiáni, ***i a jiná verbež Slušný člověk je v tomto státě za úplnou opici. Ve zvráceném režimu mají hlavní slovo zvrácení lidé. Stačí číst jen zdejší diskuze. Banda vypatlancu zde prezntuje denně své vyblitky.

diskutujici ( 20. dubna 2017 08:36 )

 Jenom zavidite

hlavamapa ( 20. dubna 2017 07:31 )

Jakej deviant vy hovada? Copak znásilnil 9 letoun holčičku? Nikoho neznásilnil! Sama mu khurva jako ostatní 14 lezla do postele a ve 13... 14 už vesele pichaji khurvy jinde! V tom případě co je celej arabskej svět, kde se konají svatební noci už 8 letych holčiček a je to naprosto normální?? Deviantni jste vy všichni v Blesku!

Zobrazit celou diskusi