Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Traktůrek amputoval ženě 2 prsty. Radka (26): Mám je zpátky a rostou mi i nehty

Autor: Iva Dvořáková - 
29. března 2017
19:45

Radka si koupila zahradní traktor na sekání trávy a kvůli špatné manipulaci při jeho čištění přišla o dva prsty. To se přihodilo začátkem léta 2015. Dnes má prsty přišité zpátky, rukou normálně hýbá a málokdo by poznal, jak vážný úraz prodělala. Její stav těsně po operaci jsme mohli sledovat v úterý v seriálu Doktoři na ČT2.

Radka se nemohla dočkat, až nový zahradní traktůrek konečně vyzkouší. Posekala celou zahradu a když začala stroj čistit, zavadila o sekací lišty, které ji připravily o dva prsty.

„Záchranná služba mě převezla do okresní nemocnice. Tam mi lékařka jasně sdělila, že možná půjde přišít zpět prostředníček, který mi visel na kousku kůže, ale razantně odmítla, že by mi přišili také prsteníček, který jsem si přivezla s sebou v sáčku,“ vypráví o dva roky staré události mladá žena a dodává: „S tím jsem se nedokázala smířit. Proto jsem se rozhodla hledat pomoc u pana primáře Zálešáka z olomoucké Fakultní nemocnice. A ten mi ruku zachránil.“ 

Video ruky dva roky po úrazu dokazuje, jak skvělou práci na plastice v Olomouci odvedli:

Prostředníček vrátíme

Pan primář nepochyboval o záchraně prostředníčku, ale s prsteníčkem si nebyl jist. Nebylo ho na co napojit. „Poprosila jsem ho, ať to přesto zkusí a on mi slíbil, že udělá maximum. Na sál jsem jela vnitřně klidná. Věděla jsem, že pokud se to podaří a prst budu po operaci mít, pak už je jen na mém těle, jak si s hojením poradí. Po operaci mi pan primář říkal, že nějaká šance na záchranu je, vyhýbal se ale konkrétnější odpovědi a já se raději neptala - naděje pořád zůstávala.“ Až později Radce primář Zálešák přiznal, že to viděl na 5 až 10 %, že se prst »chytne«.

Povedlo se

Rekonvalescence trvala 4 měsíce. V prsteníčku měla Radka drát a denně si ho převazovala. „Viděla jsem každou změnu. Prst na pohled vypadal hrozně, jako by odumíral, ale později se ukázalo, že uvnitř se hojí a tvoří se nová kůže,“ popisuje rekonvalescenci Radka.

Dva roky poté

Dnes absolutně není poznat, že mladá žena prodělala tak vážný úraz. Prsty vypadají stejně jako před operací, jsou pohyblivé, citlivé, stejně zbarvené. „K mému velkému překvapení mi dokonce na prsteníčku vyrostl hezký, naprosto nezdeformovaný nehet,“ říká s úsměvem Radka.

Díky doktore!

Podle Radky není primář Zálešák jen skutečnou kapacitou ve svém oboru, ale je to hlavně velmi příjemný a skromný člověk. „Přesně tak by se měl lékař chovat ke svým pacientům. A ze své vlastní zkušenosti z okresní nemocnice vím, že ne vždy je to samozřejmostí. Panu primáři a jeho týmu vděčím za záchranu ruky a za vrácení do normálního života. Ráda bych jim prostřednictvím Blesku poděkovala,“ požádala naši redakci Radka, která nyní dokončuje studium na Právnické Fakultě Univerzity Karlovy a momentálně je na stáži u Evropského parlamentu v Bruselu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kysca007 ( 29. března 2017 20:25 )

Memu tehdy 2letemu synkovi loni v zari amputovala detska zabrana na schodisti posledni clanek prstenicku. To co jsme dovezli z prstenicku maleho ditete vypadalo jak pomlety kousek masa v mlynku na maso. Vubec to nebylo k poznani co kam patri.Po 4 mesicich mu krasne narostl nehtik a nikdo by nic nepoznal. Uzasna prace lekaru v detske nemocnici Brno. Timto jeste jednou dekuji

Zobrazit celou diskusi