Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V zázrak už nikdo nedoufal, ale přece jsou zpět: Lidé, kteří se vzbudili z kómatu

  • Autor: jk - 
    28. 3. 2017
    06:05

    Příčina může být různá. Někdo se vrátí a někdo už ne. Jaké jsou příběhy lidí, kteří, podobně jako Věra Špinarová nedávno, upadli do kómatu?

  • 1.Kačenka Blažková

    Malá Kateřina Blažková (13) byla v bezvědomí rok. Ve čtvrté třídě začala Kačenka špatně chodit. „Říkala, že jí padá noha,“ popsala České televizi její maminka Kateřina.

    Dříve žádné problémy neměla, a tak rodiče příznakům nevěnovali pozornost. Po třech dnech se její stav razantně zhoršil a byla převezena do nemocnice. Lékaři odhalili zánět mozku.

    Žádné prášky nezabíraly a v lednu 2012 dívka upadla do bezvědomí, ve kterém zůstala rok. Její tělo naštěstí zareagovalo na novou léčbu a dívka se probudila.

    Teď se postupně vrací do normálního života, zlepšuje se její fyzická kondice. „Kačenka se má dobře, naštěstí za tu dobu neonemocněla a postupně se lepší její soustředění, výdrž a i spánkový režim,“ raduje se maminka.

    Kačenka Blažková Kačenka Blažková | archiv rodiny

  • 2.Napadený Daniel

    Hasič Daniel (37) zažil zázrak po třech letech. Danielovi se před čtyřmi lety zhroutil svět. V srpnu 2013 ho v baru napadl a zbil Roman (34). Daniel poté skončil v kómatu a lékaři mu dávali minimální šance.

    Po několika měsících se sice probral, ale ochrnul na levou stranu těla. Dlouhé tři roky jen ležel, nemluvil a nezvládal se sám najíst. Pak mu ale snad zázrakem svitlo na lepší časy.

    Navzdory prognóze odborníků totiž začal na podzim roku 2016 mluvit, už i čte knihy a noviny! „Dělám všechno pro to, abych překonal sám sebe. Vnímám úplně všechno, jen to nedokážu vyslovit tak, jak bych chtěl. Umím si sám přečíst věty, ale nyní vnímám život s velkým nadhledem,“ popsal Daniel slovenskému deníku Nový Čas.

    Hasič Daniel Hasič Daniel | archiv rodiny

  • 3.Těhotná Veronika

    Veronika Tlustá (34) v komatu porodila syna. Byla v pátém měsíci těhotenství, když v říjnu 2015 měla těžkou autonehodu. Skončila s poraněním mozku a páteře v nemocnici a upadla do kómatu, ve kterém zůstala několik měsíců.

    Dítěte se havárie nijak nedotkla a Veronika je v kómatu donosila až do osmého měsíce, kdy jí lékaři v lednu 2016 provedli císařský řez, při kterém porodila zdravého chlapečka. Jakmile se přestalo tělo zatěžovat těhotenstvím, začala se uzdravovat.

    Lékaři to považují za zázrak. Postupně začala hýbat končetinami a mrkat očima, v červnu 2016 pak poprvé promluvila. „Snažím se ze všech sil, abych co nejdříve nemusela být upoutána trvale na lůžku,“ řekla tehdy Veronika.

    Veronika Tlustá Veronika Tlustá | archiv rodiny

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi