Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Matka s dcerkou živoří: Mají 66 Kč na den!!

Mladá maminka-samoživitelka Lenka Zemanová (25) živoří se sedmiměsíční dcerou Terezkou za dva tisíce korun na měsíc v sociálním městském bytě 1+kk.
Mladá maminka-samoživitelka Lenka Zemanová (25) živoří se sedmiměsíční dcerou Terezkou za dva tisíce korun na měsíc v sociálním městském bytě 1+kk.  (Autor: Blesk - Ondřej Požár)
Autor: Ondřej Požár - 
30. ledna 2013
05:00

Když mluví o otci své sedmiměsíční Terezky, derou se Lence Zemanové (25) z Rosic u Brna do očí slzy. Neuvedla ho totiž do rodného listu dcerušky a zřejmě kvůli tomu nyní živoří za dva tisíce korun měsíčně, mají tedy 66 korun na den! A pomoci se zatím nedovolala…

Než nastoupila na mateřskou dovolenou, pracovala jako pokladní u bezpečnostní agentury. Tam se poznala s kolegou, s nímž má Terezku. „Chtěl po mně, abych šla na potrat. A tvrdil, že si nechá udělat test otcovství. Dcerka je přitom jeho!“ říká mladá maminka.

Ubrousky k Vánocům

A právě přístup partnera byl důvodem, proč ho nezapsala do rodného listu. „On se o Terku nezajímá, k Vánocům mi pro ni donesl jen vlhčené ubrousky. Choval se hnusně,“ pláče dojatá Lenka Zemanová, která ve čtvrtém měsíci těhotenství od partnera utekla.

Když objevila v Blesku příručku s tipy, jak dostat peníze od státu, hned šla na úřady prosit o pomoc. Její rodičovský příspěvek je totiž jen 7000 korun. A když zaplatí za sociální byt od města pět tisíc, tak jí na měsíc zbývají pouhé dvě tisícovky!

Zapsat otce

Podle úřednic si má mladá samoživitelka nejprve vyřídit uvedení otce dítěte v rodném listu. Teprve pak prý bude mít nárok na dávky.

Úřad práce jí sdělil, že nemá nárok na příspěvek na bydlení, neboť „náklady na bydlení činí 1351 korun a nepřesahují tedy částku součinu rozhodného příjmu v rodině 7373 Kč a koeficientu 0,30, která činí 2212 Kč,“ stojí v úředním lejstru. Žena však toto rozhodnutí nechápe, ona sama doložila písemně náklady na bydlení ve výši 5 tisíc. Jak úředníci došli k částce 1351 neví.

Bez pomoci maminky, která jí pere prádlo, a přátel, kteří pomohli s vybavením bytu, by tedy Lenka Zemanová sotva vyžila. A další šanci požádat stát o pomoc bude mít nejdřív za tři měsíce.

Právnička: Vzdala se nároku na výživné

Podle brněnské právničky Hany Šimkové je problém v tom, že Lenka Zemanová má nárok na výživné pro sebe a dítě, které by měl platit otec Terezky. „Tím, že ho neuvedla v rodném listě, tak se dobrovolně vzdává výživného a chce pomoc od státu. Přitom by se domohla třeba tří tisíc korun výživného měsíčně, pokud by otce uvedla,“ vysvětlila advokátka. Stát podle ní logicky říká, že musí nejdřív zjistit vyživovací povinnost otce a teprve pak může situaci řešit.

VÝZVA BLESKU:

Ocitli jste se v podobné situaci, nebo na tom jste hůř? Pište na tip@blesk.cz nebo volejte na 724 249 000!

novotnax ( 5. února 2013 13:42 )

Takže v první řadě by si Blesk měl zjistit pořádně fakta. Rodičovský příspěvek je 7600,- Kč. Pak maminka má nárok na příspěvek na dítě. Dála do nákladů na bydlení se počítají náklady na elektrickou energii, plyn, voda, teplo. Pokud platí maminka ještě nějaké jiné poplatky,ty se nepočítají. A jestli chce být hrdá a nechce po tatínkovi peníze na dítě, tak je opravdu hloupá a nevím co by chtěla.

peterwilliams ( 5. února 2013 05:53 )

nestačím se divit kolik je takových dě.vek že si umějí vydělat přes plesk spousta peněz.

jany ( 5. února 2013 00:20 )

to je ale prace. ta asi nelaka

jany ( 5. února 2013 00:19 )

pracovat je narocnejsi nez se svleknout dopradla a vyfootgrafovat se

kastroul ( 4. února 2013 23:10 )

To nechapu slecna je pysna uvest jmeno otce, ale v blesku bude vyzebravat. Ja bych se stydela takle zebrat v Blesku. Co chce vic nez socialni byt? Proste musite jit neco delat,moznosti *** si v Brne je spousta a jste zdrava a mlada, ze se sakra nestydite!

Zobrazit celou diskusi