Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti riskovaly životy a vytáhly epileptika z kolejiště. Těsně před vlakem

Autor: Helena Lacinová, simao.k - 
25. února 2012
08:47

Riskovali svůj život, aby zachránili život druhému. Tak se zachovali sourozenci David (12) a Klára (16) z Kotviny u Klášterce. Vytáhli z kolejiště bezvládného člověka, navíc těsně předtím, než do zastávky dorazil vlak. Malí hrdinové duchapřítomně zvládli dramatickou situaci. Možná lépe, než by to dokázala většina dospělých.

Bratr se sestrou 8. února čekali jako obvykle na vlakové zastávce na ranní spoj do školy. „Pán, který s námi stál  na nástupišti, se najednou zamotal a spadl do kolejiště. Z obličeje mu tekla krev a trhal sebou,“ popsal začátek drama David, žák šesté třídy klášterecké základní školy.

Aniž by se museli se sestrou, která do Klášterce dojíždí na střední školu, domlouvat, pro muže bez bázně skočili. „Ségra zabrala a vytáhli jsme ho, aby ho nepřejel ten vlak, který už byl slyšet,“ pokračoval statečný školák.

O hrdinském skutku ve škole zpočátku nic netušili

Když vlak zastavil ve stanici, jeho průvodčí zavolal sanitku. „Myslel si, že pána přejeli,“ dodal David. Zachráněného pak převezli do kadaňské nemocnice a sourozenci se vydali zpátky na cestu do školy.

Omluvili se za pozdní příchody, vlastně jako by se nic nestalo. A jen skromně zmínili, že měl vlak kvůli nějaké události na kolejích asi tři čtvrtě hodinové zpoždění.

Jejich hrdinský čin však později vyšel najevo. "O tom, že Klára dokázala něco tak výjimečného, jsme se dozvěděli zprostředkovaně a se zpožděním. Zavolal nám to výpravčí," okomentovala nezvyklou situaci ředitelka klášterecké střední školy a gymnázia Jaroslava Kovandová.

Společně se svým kolegou ze "základky" pak ředitelé informovali o dramatických událostech se šťastným koncem radnici.

Dětem poděkoval i starosta. A navrhl je na dětský čin roku

Starosta Klášterce nad Ohří Jan Houška pak oběma hrdinům předal jako drobnou odměnu za nesobnecký čin památeční hodinky. "Takhle duchapřítomně by se možná nezachoval leckterý dospělý jako se zachoval David a Klára. Patří jim velké poděkování za záchranu lidského života," řekl Houška.

Statečné děti plánuje nominovat na hrdinský dětský čin roku. Sourozenci však dál působí velmi skromně. David je o to radši, že zachránil člověka, protože šlo o otce kamaráda ze vsi. Pro ocenění přišli v doprovodu svých rodičů.

„Bylo to obrovské štěstí, že zrovna tento vlak ve stanici staví a jel pomalu. Rychlíky, které tudy projíždějí, by smetly i naše děti. Měl jsem o ně strach,“ přiznal otec obou hrdinů Milan Knap (39), ale zároveň dodal: "Nyní jsem na ně pyšný."


adelinda ( 25. února 2012 12:35 )

šikovné děti

supermisa ( 25. února 2012 12:01 )

Klárko a Davide,

kecyvpeci ( 25. února 2012 10:44 )

cau, "deti"...jste dobry, smekam pomyslnej klobouk...

hu11 ( 25. února 2012 10:35 )

Hodné děti ješte existují

w.mojko ( 25. února 2012 10:11 )

klobúk dolu- pred deťmi a ich rodičmi...

Zobrazit celou diskusi