Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blesk pomáhá: Nemocná fenka si ještě zatančí

Po loňském otištění článku o Arny začali lidé ihned posílat peníze na operaci fenky
Po loňském otištění článku o Arny začali lidé ihned posílat peníze na operaci fenky  (Autor: Jitka Žigová)
Autor: Jitka Žigová, Kjak - 
7. října 2010
08:00

Naději na záchranu dali čtenáři Blesku fence Arny (4), kterou chová závodnice v tanci se psy Katka Veinlichová (22) z Brda na Jičínsku. Když si loni přečetli, že fena má dědičnou poruchu kyčlí a hrozí, že ochrne a bude utracena, začali dívce posílat peníze na záchranu psa.

Katce darovali 45 tisíc korun, jimiž Arny zaplatí operativní náhradu kloubu i rehabilitaci.

„Všem lidem, kteří pomohli, moc děkuji,“ vzkazuje Katka. „23. listopadu díky nim Arny čeká operace, tak snad dobře dopadne. Moc bych chtěla, aby se cítila lépe,“ přeje si dívka. „Není mnoho psů, kteří by měli takhle špatně vyvinuté kyčelní klouby už v tak mladém věku,“ podotkl veterinář Václav Bartoš, který Arny bude operovat.

 

Fenka Arny s Katkou Veinlichovou Fenka Arny s Katkou Veinlichovou | Jitka Žigová

Fenku křížence labradora a vlčáka si Katka pořídila jako štěně od majitelky, které se jej kvůli bílé náprsence nedařilo prodat a chtěla ho dát utratit. Katce se fenky zželelo. Ujala se jí a začala z ní vychovávat následovnici své psí šampionky Brity (12), loňské vítězky soutěže v tanci se psy veterány. S Arny proto šla k veterináři, aby posoudil, jaké vlohy má Arny ke sportování. Dozvěděla se ale, že fenka má dědičnou poruchu kyčlí, se kterou ji bez operace čeká možná rok života. „Děsilo mě pomyšlení, že se jednou bude z posledních sil plazit,“ dodala Katka.

milo ( 12. října 2010 09:38 )

držím moc moc palečky stejně jako její paničce, která má velké dobrosrdečné srdce. Já se teď potácím s nádorem u svého potkana, veterinář radí "pozorovat, pozorovat, pozorovat a za 14 dní příjděte na kontrolu". V takových situacích je člověk bezradný, když svému miláčkovi nedokáže nijak pomoci nebo si s ním promluvit o tom co by chtěl nebo potřeboval. Tady je možná alespoň operace, ale u dvouleté potkaní slečny je operace už celkem zbytečná ( potkani se dožívají max 2,5 - 3 let ). Je to tvrdé a velmi těžké rozhodnutí za druhého, když se vám k tomu nemůže sám vyjádřit, ale kdyby měla trpět bolestmi, radši ji nechám uspat, než aby se trápila...i když je to dle některých lidí jen krysa, je to hlavně živý tvor, který si zaslouží respekt a úctu...a jako s takovými by se s nimi mělo zacházet...

e.44 ( 8. října 2010 01:56 )

který o dané problematice vůbec nic neví Dědičná poruch kyčlí = nesmyslný paskvil. Správně - vrozená vada - špatně vyvinuté kyčelní klouby. Další blbost - je málo psů, kteří by měli takhle špatně vyvinuté kyčelní klouby v takhle mladém věku. Kyčelní klouby se vyvíjí právě v mladém věku, před dosažením dospělosti. Buď se vyvinou správně nebo špatně. Po dosažení dospělosti psa se už klouby dál nevyvíjejí, ale stav špatně vyvinutých kloubů se s přibývajícím věkem zhoršuje.

barometr ( 7. října 2010 11:49 )

Prosím, nechcete štěně od Bartošové, ona už ho nechce. Chvilku jí posloužil pro reklamu a nemá se u ní dobře, chce se ho zbavit. http://www.cz-pes.cz/diskuse/10_11456_0.html

Zobrazit celou diskusi